Argeşul, blocat la traseu. De la „Fabrica de permise“ a ţării la judeţul în care ai cele mai mici şanse să devii şofer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Candidaţii aşteaptă şi câte trei luni pentru a susţine proba practică. Foto: Instituţia Prefectului Argeş
Candidaţii aşteaptă şi câte trei luni pentru a susţine proba practică. Foto: Instituţia Prefectului Argeş

După curăţenia făcută de anchetatori în 2008, care a trimis la închisoare 28 persoane implicate în reţeaua de corupţie cu permisele auto, în Argeş s-a ajuns acum să se aştepte şi câte trei luni pentru a susţine examenul auto. În weekend au fost aduşi examinatori din Vâlcea ca să se deblocheze situaţia.

În mai puţin de 15 ani, Argeşul a trecut de la „Fabrica de permise de la Piteşti“, prin care ajungea şofer oricine îşi permitea să dea şpagă, la judeţul în care aspiranţii la permisul auto aşteaptă câte trei luni să fie programaţi la examinare. Ca să deblocheze situaţia, autorităţile au împrumutat examinatori auto din judeţul vecin, Vâlcea. Rezolvarea este însă temporară. 

Corupţia care a făcut praf un Serviciu 

Unul dintre cele mai mari scandaluri de corupţie din Argeş din ultimii 20 de ani este cel al permiselor auto, izbucnit în 2008, care-i are ca actori principali pe şefii Serviciului Permise Argeş, mai mulţi ofiţeri şi subofiţeri ai Poliţiei Rutiere, câţiva instructori auto, chiar şi un preot. În dosar au fost au fost condamnate definitiv, 28 de persoane, în 2014, de Curtea Supremă. 

Printre ei, fostul şef al Serviciului şi adjunctul său, care au primit câte şase ani de închisoare, după ce, în primă instanţă, fuseseră condamnaţi la 14 ani de închisoare şi confiscarea sumelor găsite la percheziţii, pe care cei doi nu le-au putut justifica: 458.000 de euro şi 30.000 de lei, în cazul comisarului şef Codruţ Vlăsceanu, şi 10.000 de euro şi 900.000 de lei, în cazul adjunctului Vasile Voinea. 

„Fabrica de permise“ de la Piteşti s-a dovedit un sistem bine pus la punct, cu o rată de promovare a examenelor care ajungea până la 70%, în care cei care doreau să obţină permisul (inclusiv din afara judeţului, pentru că exista şi o mafie a mutaţiilor), fără să aibă bătăi de cap. Candidaţii luau legătura cu un prieten al poliţiştilor, iar ulterior, în schimbul unei sume cuprinse între 500 şi 1.000 de euro, erau ajutaţi să devină şoferi. Cel mai scump era permisul pe care urma să îl primească un analfabet, până la 3.000 de euro. 

De la 70%, procentul de promovare a scăzut la 23%

Scandalul a dus la modificarea procedurii de intrare în posesia permisului. Astfel, Piteştiul a fost primul oraş în care s-a implementat supravegherea video şi s-a trecut la tipărirea permiselor la Bucureşti şi trimiterea lor prin poştă.
 

A urmat perioada excesului de zel al examinatorilor, în care procentul de promovare abia ajungea la 23%, perioadă în care n-au lipsit totuşi scandalurile, inclusiv cele cu noi acuzaţii de luare de mită (în 2018) la SPCRPCIV Argeş. 
 

La începutul anului 2021, în Argeş, rata de promovare la examenul pentru obţinerea permisului de conducere era, în continuare, de nici 30%, cu mult sub media naţională. „Unii examinatori au o rată de promovare foarte mică şi vrem să vedem care sunt motivele. Prin Ordin al prefectului, vom face o comisie mixtă să verificăm cum îşi fac datoria şcolile de şoferi. În paralel, examinatorii vor fi monitorizaţi şi instruiţi pentru a exista o abordare unitară, să se elimine orice fel de subiectivism”, declara prefectul de atunci, Emanuel Soare. 

Soluţia temporară, detaşarea de weekend din Vâlcea

Valul de nemulţumiri în rândul candidaţilor a continuat să crească, căci rata slabă a promovărilor s-a menţinut. La începutul lui 2022, noul prefect Radu Perianu recunoştea că unii candidaţi ajung să aştepte şi câte trei luni ca să susţină proba practică pentru permisul de conducere. El promitea că în Argeş va fi detaşat un examinator din Vâlcea, iar o echipă de cinci examinatori din judeţul vecin va veni aici regulat, începând cu această lună. 

În ziua de 15 ianuarie a.c., opt examinatori din Vâlcea au fost aduşi să participe la proba practică a examenului pentru permis, însă numai pentru weekend. 

„Demersul a fost făcut ca să reducem timpul de aşteptare pentru cei care trec de proba teoretică şi apoi aşteaptă şi câteva luni ca să îşi arate cunoştinţele la volan. Vreau să fiu clar, echipa de la Vâlcea este detaşată în judeţul nostru doar în acest weekend. Examinatorii nu vor fi permanent alături de cei din Argeş”, a declarat, sâmbătă, 15 ianuarie, prefectul de Argeş. Acesta a precizat că se caută, în continuare, soluţii pentru rezolvarea situaţiei care a creat nemulţumiri la nivel de judeţ. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Opt examinatori din Vâlcea, detaşaţi la proba practică auto în Argeş. Candidaţii aşteptau cu lunile să dea examenul

   

O femeie şi o fetiţă de 10 ani, grav rănite după ce o maşină a intrat pe contrasens pe un drum naţional VIDEO

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite