Piteşti:Piteştenii, în elita mondială a aeromodelismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa de seniori a obţinut argintul la Campionatul Mondial de planoare în pantă, iar juniorii au luat aurul. Sportivii cheltuiesc mii de euro pentru pasiunea lor. Un aeromodel costă între 600 de euro şi 2.500 de euro, iar ei au nevoie de cel puţin cinci modele pentru a participa la competiţii.

La întrecerile din localitatea germană Wasercuppe-Rhon, derulate la mijlocul lui septembrie, au participat peste 60 de aeromodele, reprezentând 13 ţări.

La seniori, echipa României formată din piteştenii Marian Popescu, Daniel Bâldea şi Florian Drăghici au luat argintul, podiumul fiind completat de Austria (aur) şi Cehia (bronz).

Selecţionata de juniori a României, avându-i în componenţă pe piteştenii Mihnea Niculescu şi Andrei Anca şi pe sibianul Atila Seprod, a luat aurul în competiţia pe echipe.


Vântul şi liniile de înaltă tensiune, principalii duşmani
La individual, rezultatele au depins de condiţiile atmosferice, care le-au dat mari bătăi de cap concurenţilor. Din cauza vântului şi a liniilor de înaltă tensiune trei aeromodele au fost spulberate.

„Pabuga totală este de aproximativ 2.500 de euro. Asta este nenorocirea când condiţiile atmosferice sunt instabile“, a spus multiplul campion mondial la clasa F1E, Marian Popescu, care la individual s-a clasat pe locul şapte.

 Daniel Bîldea, din echipa seniorilor, şi-a pierdut modelul prin pădurea care împrejmuia pista.

 „Am lansat modelul şi la un moment dat aparatul de zbor, care era şi cel mai bun model al meu, a dispărut din vizor, find purtat de vânt spre altă direcţie. L-am căutat, împreună cu alţi şase colegi ai mei, patru ore prin pădure şi l-am găsit atârnat într-un brad imens“, a povestit vicecampionul mondial Daniel Bîldea.


Ceilalţi doi sportivi piteşteni care au concurat la seniori, Florina Drăghici şi Daniel Bâldea, au obţinut la individual locul 9, respectiv 11. Mai norocoşi au fost juniorii, care au prins podiumul şi la individual. Astfel, Andrei Anca a luat argintul, în timp ce Mihnea Niculescu s-a clasat o treaptă mai jos în ierarhie.

Răsplata ministerului, 2.000 de euro
Loturile naţionale de seniori şi juniori s-au deplasat pe banii Federaţiei Române de Aeromodelism la campionatul din Germania, care a suportat cheltuielile legate de transport, cazare şi masă pentru pentru sportivi şi antrenori.

De asemenea, aceştia vor primi câte 2.000 de euro din partea Ministerului Tineretului şi Sportului. „ Sumele, care nu vor fi impozitate, au fost aprobate de Federaţie, urmează acum ca cei de la minister să aloce banii”, a spus Marian Popescu, multiplul campion mondial la clasa F1E.


În schimb, autorităţile locale nu le-au promis nimic în acest sens sportivilor piteşteni, care îşi procură pe banii lor aeromodelele cu care se prezintă la concursuri.

 La începutul fiecărui an competiţional, sportivii din lotul naţional sunt obligaţi să se înscrie cu cinci aeromodele la întrecerile din calendarul internaţional. „Preţul unui model pentru un campionat european sau mondial variază între 600 şi 2.500 de euro”, a spus Daniel Bîldea, vicecampion cu echipa se seniori în Germania.

Citeşte şi: Daniel Bîldea, vicecampion mondial la aeromodele

www.adevarul.ro/articole/pitesti-daniel-bildea-vicecampion-mondial-la-aeromodele.html

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite