"Ziua porţilor deschise" la Muzeul Judeţean şi Muzeul Goleşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prima zi a lui septembrie, cele două instituţii de cultură  îi aşteaptă pe argeşeni cu  porţile deschise. Intrarea este libără pănă la ora 24.00

Ziua porţilor deschise este ocazia  ideală pentru toţi cei care n-au vizitat până acum secţiile muzeului, să treacă pragurile celor două instituţii.  La Muzeului Judeţean Vizitatorii au la dispoziţie, spre deosebire de precedentrele “Porţi deschise”   şi o expoziţie-eveniment.

200 dintre cele 250 piese de tezaur aparţinând instituţiei finanţate de Consiliul Judeţean au fost scoase în vitrine, pentru a fi admirate de vizitatori. Este prima dată când se organizează o manifestare de acest gen, şi asta pentru că, de fiecare dată, conducerea muzeului s-a temut ca nu cumva cei ce vin să se delecteze cu frumoasele şi rarele exponate să nu plece numai cu imaginea acestora, ci chiar cu ele în genţi sau în buzunare.

„Vă daţi seama că este un risc foarte mare să expui toată bogăţia muzeului, cartea sa de vizită. Ne-am temut să facem des lucrul acesta, pentru că nu am avut bani ca să protejăm aşa cum se cuvine expoziţia. Acum avem şi camere de luat vederi amplasate în sală, plus personalul muzeului”, spune Dragoş-Alexandru Măndescu, director adjunct al Muzeului Judeţean Argeş.

Bijuterii de mii de ani


Organizatorii chiar au de ce să se teamă, pentru că această expoziţie prezintă adevărate comori pentru zona Argeşului, descoperite în special în timpul săpăturilor arheologice. Aici puteţi găsi brăţări dacice de argint din Olt şi Rociu, din perioada lui Burebista, cercei şi inele de aur din epoca romană, secolul al doilea. Inedit este şi un urcior în formă de berbec,  din ceramică grecească de epocă romană, datând din secolul I înainte de Hristos. În România acesta este unicat, iar în lume se mai găsesc trei: în Republica Moldova, în Ucraina şi în Rusia. Iubitorii de artă pot găsi la expoziţia cu numele „Tezaur muzeistic” nu numai obiecte istorice, ci şi picturi celebre. Una dintre acestea îi aparţine lui Nicolae Tonitza şi se numeşte „Portret de fetiţă”, evaluat la 45 000 de euro.
Ziua porţilor deschise”, face parte din seria manifestărilor dedicate celei de a IV-a ediţii a Sărbătorilor Argeşului şi Muscelului.
 
Ziua porţilor deschise şi la Goleşti

   Şi Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii va fi deschis publicului până la orele 24.00 iar accesul va fi gratuit, o ocazie de a vizita Conacul Goleştilor, Foişorul lui Tudor Vladimirescu, Şcoala Slobodă Obştească, Bolniţa Banului Radu Golescu, secţiile de Istorie şi Etnografie, Muzeul în Aer Liber, precum şi expoziţia temporară internaţională Dansul şi costumul popular.

Mâine, la Goleşti va fi dechisă Secţia în Aer Liber a muzeului  şi va fi inaugurat un monument de arhitectură tradiţională,  de la începutul secolului XX, donat de Consiliul Local Hârseşti, în 2009:  o primărie autentică reasamblată aici, bucată cu bucată.

Tot joi va mai fi inaugurată o gospodărie adusă din Vălenii de Munte-Prahova, care cuprinde şi o casă monument istoric din secolul al XIX-lea, reprezentativă pentru arhitectura zonei Prahova şi tot aici va fi deschisă publicului, în aceeaşi zi, şi o pimniţă din Valea Călugărească-Prahova datând din secolul al XIX-lea.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite