Zacusca Regelui a ajuns la gunoi
0
Distrigaz Sud a oprit furnizarea gazelor de joia trecută şi până ieri, iar fabrica de la Topoloveni a înregistrat pierderi de peste 100.000 de lei, din această cauză.
Activitatea din fabrica de magiun 100% natural din Topoloveni, Argeş a stagnat până ieri, timp de şase zile. Dulceţurile şi zacusca nu au mai fiert în cazanele uriaşe, iar angajaţii au stat în aşteptare. Încă de joia trecută, gazele au fost oprite de către Distrigaz, din cauza unei avarii apărute la staţia de reglare măsurare a gazelor naturale aparţinând Petrom, şi nici până ieri la ora 14.30 nu fuseseră repornite. Întreruperea i-a prins pe angajaţii fabricii cu zacusca pe foc, în cazanele care funcţionează cu gaze naturale. Când au văzut că nu e de joacă, şi că întreruperea se prelungeşte mai mult decât au sperat, oamenii au intrat în panică.
Pagubă de peste 100.000 de lei
“Joi ne-au oprit gazele şi vineri au venit să ne pună sigiliul la reţeaua din curte, deşi eu n-am vrut să le dau voie. Am ţinut zacusca sub vid tot weekendul, că mă gândeam că dacă nu intră aerul nu se dezvoltă ciupercile şi mucegaiul care să favorizeze fermentaţia. Dar degeaba. 1,2 tone de zacuscă s-a stricat, adică în jur de 5500 de borcane, iar întreaga cantitate va fi aruncată la canal. Pe lângă asta, şi o tonă de suc de roşii ni s-a stricat. Paguba este de peste 100.000 de lei”, ne-a spus, cu amărăciune, Cecilia Găgeanu, director tehnic al societăţii Sonimpex Serv. Com.
Conducerea fabricii de la Topoloveni mai spune că se va consulta şi cu alţi agenţi economici din oraş afectaţi de întreruperea alimentării cu gaze, pentru a depune o plângere penală la comun pe adresa Distrigaz.
Magiunul l-a convins pe Regele Mihai
Este pentru prima dată când activitatea este întreruptă aproape o săptămână la fabrica din Topoloveni, care, pe 27 octombrie va deveni furnizor al Casei Regale a României, la solicitarea Regelui Mihai. Practic, de pe masa plină cu bunătăţi a regelui nu vor lipsi dulceţurile de căpşuni, vişine, cireşe, gutui şi afine, dar nici zacusca de legume sau ciuperci, sucul de roşii şi magiunul, realizate după reţete vechi şi fabricate ecologic în Argeş. În 2010, fabrica din Topoloveni a mai fost declarată furnizor oficial de magiun al Casei Regale.
3600 de locuitori şi un spital, fără gaze
Întreruperea de gaze nu a afectat numai agenţii economici din Topoloveni şi Leordeni, ci şi pe cei circa 3600 de consumatori casnici din aceste zone. Oamenii au depus sesizări la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (OJPC), în care îşi manifestă indignarea faţă de sistarea gazelor.
“Am primit peste 50 de plângeri verbale. Mai mulţi locuitori vor face însă o sesizare scrisă, semnată în grup. Noi am trimis o adresă către GDF Suez să ne spună motivul pentru care au întrerupt gazele fără să anunţe. După ce vom primi un răspuns oficial, vom citi contractul cu atenţie şi vom acţiona conform legislaţiei în vigoare”, ne-a spus Gabriel Vasilescu, şeful OJPC Argeş.
Fără gaze a rămas şi Spitalul TBC Leordeni, conducerea fiind nevoită să găsească soluţii alternative pentru a pregăti mâncarea pacienţilor.
“Avem probleme sociale şi economice deosebite. Oamenii au ieşit în stradă, au făcut reclamaţii la OPC, sunt foarte supăraţi. Voi sesiza Guvernul să suspende activitatea Distrigaz, preluat de Gaz de France, iar oamenii vor da în judecată societatea”, a spus Gheorghiţă Boţîrcă, primarul oraşului Topoloveni.
GDF Suez a formulat un răspuns la această situaţie:
"În urma unei informări primite din partea companiei OMV Petrom, GDF SUEZ Energy România a notificat în data de 12 noiembrie clienţii non-casnici din zonă privind posibile sistări sau limitări de gaze naturale datorită unor probleme tehnice apărute în instalaţiile companiei Petrom. De asemenea, în seara zilei de 13 octombrie, atunci când s-a luat măsura sistării alimentării cu gaze naturale tocmai pentru a nu pune în pericol siguranţa clienţilor, a fost comunicată această sistare inopinată în mass-media locală".