Vezi care sunt paşii către obţinerea permisului auto şi de ce acte ai nevoie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ADS Piteşti te învaţă tot ce trebuie să faci pentru a obţine permisul auto. De la alegerea instructorului, până la permisul propriu-zis e un drum lung, iar noi îţi spunem ce trebuie să faci şi care sunt actele de care ai nevoie.

Această perioadă este tocmai potrivită pentru ca piteştenii care vor să obţină permisul auto să treacă la treabă. Condiţiile preliminare sunt să aveţi 18 ani împliniţi, să urmaţi un curs de pregătire teoretică şi practică la o şcoală de şoferi, să nu fi fost condamnat, prin hotărâre judecătorească definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, tâlhărie sau de furt al unui autovehicul. Următorul pas este acela al alegerii instructorului auto potrivit, de la o şcoală acreditată.

Imediat, va trebui să vă înscrieţi la şcoala respectivă şi veţi plăti prima tranşă din banii aferenţi. Vă veţi prezenta împreună cu cartea de identitate şi o copie după aceasta, care va fi anexată la dosar şi veţi fi pus să completaţi o cerere de înscriere. Ulterior, şcoala vă va prezenta un orar după care se vor face pregătirile şi vă va oferi carnetul de elev. Tot de aici veţi afla toate amănuntele necesare desfăşurarii orelor şi a concursului. Nu ezitaţi să puneţi orice întrebare legată de aceste subiecte.

Testul psihologic şi pregătirea

Cel de-al patrulea pas este cel al testului psihologic, care are rolul de a verifica atenţia, viteza de reacţie şi autocontrolul. Puteţi apela atât la Spitalul Judeţean, cât şi la centrele medicale particulare “Dr. Luca” şi “Dr. Irimia” din Piteşti, care are psihologi autorizaţi. Conform noilor reglementări, imediat după ce aţi trecut de acest pas, veţi fi pus să rezolvaţi o testare auto preliminară, necesară începerii orelor practice de şofat. Pregătirea teoretică  presupune înţelegerea legislaţiei, explicarea codului rutier şi rezolvarea chestionarelor auto. Primul curs de pregătire practică se desfăşoară în poligon, unde instructorul arată manevrele principale şi componentele maşinii. Apoi, viitorii şoferi vor efectua cursurile în special în Pădurea Trivale, urmând ca, odată cu dobândirea încrederii necesare în forţele proprii să facă cunoştinţă cu intersecţiile şi drumurile aglomerate. Pe parcursul celor 15 şedinţe, candidatul trebuie să înveţe funcţiile maşinii, să conducă în condiţii de siguranţă, să facă viraje, parcări, întoarceri, precum şi plecarea din rampă.

Depunerea dosarului

Cel de-al optulea pas este cel al întocmirii şi depunerii dosarului. Pentru că este o etapă anevoioasă, care cere mult timp, de regulă actele pentru înscrierea la examen se strâng încă de la începutul şcolii. Pentru fişa medicală sau cazierul judiciar, veţi avea nevoie să treceţi atât pe la spital, cât şi pe la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Argeş. Odată întocmit, dosarul va fi adus la biroul Regim permise de conducere, luni, marţi, miercuri şi vineri, între orele 8.30-16.30, iar joia între 8.30-18.30.

Penultima etapă este cea a desfăşurării concursului. Candidaţii vor trebui să susţină o probă de tip grilă, pe calculator, cu 26 de întrebări. Cei care-l vor promova, adică au obţinut minimum 22 de răspunsuri corecte, vor trece la proba de traseu, prin oraş. Ultima şi cea mai aşteptată etapă este cea a ridicării permisului. Pentru aceasta, mergeţi din nou la Serviciul de Permise, în maximum 24 de ore după ce aţi promovat examenul.

De la începutul anului şi până în prezent, nu mai puţin de 8.847 de argeşeni şi-au încercat norocul şi cunoştinţele pentru a obţine permisul de conducere auto. Din totalul celor care au reuşit să ajungă la proba practică, doar 35% au şi obţinut permisul mult dorit, respectiv 2.653 de persoane.

Acte necesare pentru înscrierea la examen:


1.    Cerere tip pentru examinare;
2.    Contravaloarea taxei de examinare, achitată la oficiile poştale sau Trezoreria de la Primărie (de 46,50 de lei);
3.    Fişa de şcolarizare a candidatului;
4.    Copia actului de identitate;
5.    Certificat de cazier judiciar;
6.    Copia hotărârii judecătoreşti de condamnare sau de revocare a pedepsei complementare a interzicerii exercitării profesiei sau ocupaţiei de conducător vehicule;
7.    Copie a permisului de conducere, pentru cei care solicită obţinerea de noi categorii sau subcategorii;
8.    Cetăţeanul român cu domiciliul în străinătate depune o declaraţie autentificată la notarul public din care să rezulte că nu mai posedă un alt permis de conducere eliberat de o autoritate străină.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite