Vechii stălpi de electricitate, o ameninţare pentru locuitorii din Costeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi firele de electricitate au fost mutate de pe cei de lemn, pe cei de beton, vechii stălpi au rămas tot acolo. Trecerea anilor i-a aplecat atât de tare încât mai au puţin şi se prăbuşesc în stradă sau în curţile oamenilor.

Locuitorii din Zorile ştiu stâlpii de lemn de pe vremea de când încă erau funcţionali. De mai bine de zece ani cablurile pe care le susţineau au fost mutate  pe unii mai solizi, de beton, însă nimeni nu s-a gândit să-i scoată din pământ sau măcar să-i taie pe cei de lemn. Vijeliile i-au tot înclinat de-a lungul anilor însă furtunile de vara aceasta i-au aplecat atât de mult peste firele de înaltă tensiune susţinute de stâlpii de beton, încât oamenii se tem să nu se întâmple vreo nenorocire.

“Domane fereşte, ne gândim şi noi la ce e mai rău”

Cei care au casele  în imediata vecinătate a stâlpilor  au pus umărul şi i-au proptit cum s-au priceput mai bine,  cu ajutorul unor pârghii. Nu-şi pun mari speranţe că improvizaţia o să ţină dar speră  să se ia o măsură înainte ca pârghiile să cedeze.
„ E vai şi-amar când o să cadă vreunul . Dacă prinde pe cineva sub el va fi nenorocire.  P-aici trec copiii la şcoală, trec maşini, trec oameni cu animale Domane fereşte, ne gândim şi noi la ce e mai rău”, spune nea’ Ion, unul dintre bătrânii care locuiesc în zonă.
 “Dacă se prăbuşeşte stâlpul, cad şi cablurile odată cu el.  Şi cad ori pe case, ori pe stradă. Nu zic că nu e bine că i-au schimbat, da’ nici să-i lase aşa. La cât de putrezi sunt nici de foc nu sunt buni ”, spune vecina sa.

 Pe strada principală  s-a mai mişcat ceva. O parte din stâlpii care prezentau pericol au fost ridicaţi însă au rămas suficient de mulţi  încât lumea să se teamă. Străzile Pluguşorului şi Stejarului  sunt  cele mai bun  exemple.

 “ Oamenii într-adevăr s-au plâns la noi şi am comunicat mai departe. Este investiţia celor  de la CEZ  şi am văzut că de schimbat se schimbă stâlpii. Au ajuns cu intervenţiile pe la Albota.  La noi, în unele zone, problema s-a rezolvat dar au mai rămas şi stâlpi de lemn neridicaţi. Când se va face ceva şi cu ei, nu ştim încă.”, spune primarul Costeştiului, Ion Baicea.
 Iarna îi sperie şi mai tare pe localnici care se tem că sub greutatea zăpezii , stâlpii nu vor mai avea nicio şansă. Şi nici casele lor.

Se înlocuiesc stâlpii, la Ştefăneşti

 După ce a ajuns la concluzia că sistemul este subdimensionat  iar instalaţiile şi transformatoarele sunt atât de vechi încât nu mai fac faţă solicitărilor şi le crează tot mai des probleme utilizatorilor,  CEZ a demarat la Ştefăneşti o acţiune de înlocuire a reţelei electrice şi a stâlpilor de sustinere a acesteia care implică şi ridicarea vechilor stâlpi. Totul, printr-un program investiţional propriu, care include şi mărirea puterii instalate. Lucrările sunt programate să fie gata până la sfârşitul acestui an.





Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite