Piteşti: Constantin Vărășcanu,profesorul poet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se spune că meseria de dascăl şi-a pierdut din nobleţe în ultimii ani, dar există oameni care practică această meserie cu atâta pasiune încât reuşesc să şteargă câte ceva din această imagine, nu tocmai benefică, a învăţământului românesc.

Constantin Vărăşcanu este unul dintre profesorii de generaţie veche, dar care înţelege perfect şi tendinţele actualului sistem de învăţământ şi reuşeşte să-şi atragă elevii spre studiul materiei pe care o predă-istoria. Pe lângă calităţile de dascăl, Cosntantin Vărăşcanu este pasionat şi de literatură şi antropologie.


Olimpici în fiecare an
Pentru că are cunoştinţe, experienţă, dar, mai ales, pentru că pune mult suflet în ceea ce face,  elevii profesorului Vărăşcanu sunt dintre cei mai buni la istorie din judeţ. În fiecare an aproape are elevi care participă la Olimpiadă şi, de fiecare dată, aceştia se califică la faza naională. Elevii pregătiţi de el participă la sesiuni de comunicări ştiinţifice şi, în ultima vreme, patru dintre aceştia au adus acasă premii naţionale. 

Îşi îndrumă elevii cu multă răbdare, dar şi cu exigenţă atunci când este nevoie.  Încearcă mai mereu să-i angreneze în activităţi extraşolare care au legătură cu istoria şi, pentru că găseşte formule potrivite, elevii lui chiar ajung să iubească istoria. Constantin Vărăşcanu a înfiinţat şi un cerc de istorie pe care l-a numit „Cultul eroilor” şi la care cei mai buni elevi ai săi sau îndrumaţi de alţi profesori.


Pentru mulţi învăţământul este o afacere
Profesorul Vărăşcanu nu este unul dintre oamenii care dau vina pe sistem pentru tot ceea ce se întâmplă rău în învăţământ. După mai bine de 30 de ani în această meserie, este conştient că nu numai sistemul este vinovat, nu doar lipsa banilor, ci şi lipsa de implicare a unor dascăli. De multe ori, rezultatele sunt sub aşteptări doar din cauza celor care îi îndrumă, de la părinţi la profesori.

 „Pentru mulţi a fi la catedră înseamnă a-ţi deschide posibilităţi de face meditaţii, de a scoate bani, Învăţământul a devenit pentru mulţi o afacere. Desigur că şi salariile sunt mici, dar aceasta nu este scuză. Mulţi nu se implică în  predarea la clasă tocmai pentru a-i determina pe copiii să vină la meditaţii”, spune Constantin Vărăşcanu.

Dacă elevii nu sunt atraşi de materia sa, face tot posibilul să le capteze interesul. „Dacă elevul nu ştie şi nu vrea să ştie, nu este vina lui, ci a profesorului. Dacă dascălul este suficient de abil, elevul va fi atras de partea lui. Profesorii pot avea o mare influentă asupra copiilor, asupra personalităţii şi dezvoltării lor, uneori la fel de mare ca influenţa părinţilor”, spune profesorul.


Iubeşte poezia
Deşi predă istoria de peste trei decenii, Cosntantin Vărăşcanu nu a uitat niciodată cealaltă mare dragoste a sa: literatura. Şi nu doar citeşte literatură, ci are şi activitate scriitoricească.

Se implică în realizarea unor lucrări de cercetare, dar şi de creaţie lietrară. În 1997 a publicat primul volum de versuri, intitulat „Ordessos”, iar acum îl pregăteşte pe cel de-al doilea. De mulţi ani face parte din cenaclul Literar „Liviu Rebreanu”. Cât priveşte cercetarea, a publicat până acum „Monografia comunei Moşoaia” şi este aproape gata şi „Monografia comunei Călineşti”, ambele din Argeş.

Este membru al Asociaţiei „Cultul Eroilor-Filiala Argeş”, redactor-şef la Revista „Cultul Eroilor-Argeş” şi vicepreşedinte al Societăţii de Ştiinţe Istorice-Filiala Argeş. „Literatura este prima mea mare pasiune. Tocmai de aceea am ales, la prima facultate, ca primă specializare, filologia şi, mai târziu, m-am implicat în munca de creaţie literară”, adaugă Constanti Vărăşcanu.


Profil:
Născut: 11 octombrie 1951, Pitești


Studii: Facultatea de Filologie-Istorie din Târgu-Mureș, Facultatea de Istorie la Universitatea din București, Doctoratul la Școala Doctorală Valahia


Experiență: profesor de istorie din 1974, Șef de catedră la Colegiul Național „I.C. Brătianu” din Piteşti


Stare civilă: căsătorit, are o fată


Ce-i place:
Savureaz filmele istorice, iubesc literatura. Mă relaxez la pescuit. Ca mâncare îmi place peştele.


Ce nu-i place:
Cel mai mult îmi repugnă aroganţa şi îngâmfarea. Nu-mi place dezordinea şi lipsa organizării sociale.


Întrebări şi răspunsuri:
Cine v-a insuflat dragostea pentru meseria de dascăl?
Modelul unor profesori care mi-au îndrumat paşii în tinereţe. La română cel mai mult m-a impresioat Constantin Fulgeanu, iar dragostea pentru istorie a pornit de la profesorul Matei Iulian. De altfel, pot să spun că dragostea pentru această meserie are legătură şi cu familia mea, tatăl meu fiind profesor de muzică la Şcoala populară de Arte din Piteşti.


Ce este bine şi ce este rău la învăţământul de azi, comparativ cu sistemul vechi?
Atunci exista mai multă ordine în modul de a ănvăţa şi chiar în ţinuta elevilor şi elevii aveau manuale unice. Acestea sunt părţile pozitive ale sitemului vechi, dar acum, partea pozitivă este că accesul la informaţie se face mult mai uşor ca atunci, mai ales la informaţia nefalsificată.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite