Piteşti: Valentin Nedelea, specialistul în promovări cu echipele de fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Valentin Nedelea, specialistul în promovări cu echipele de fotbal
Piteşti: Valentin Nedelea, specialistul în promovări cu echipele de fotbal

La 44 de ani, Valentin Nedelea este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de fotbal din Argeş, având la activ trei promovări în eşaloane superioare ale campionatului intern.  

După familie, fotbalul este pe primul plan în viaţa lui Valentin Nedelea. Argeşeanul s-a născut cu mingea la picior, iar primele driblinguri le-a făcut pe maidane, în comuna Căldăraru, locul unde s-a născut. „ De mic copil mi-a plăcut fotbalul. Până la vărsta de 8 ani am jucat fotbal pe câmp, cu mingii cârpite. Astea erau vremurile pe atunci.”, îşi aminteşte Valentin Nedelea.


Copil de mingii la meciurile lui Dobrin
Când familia sa s-a mutat mai aproape de Piteşti, în localitatea Bascov, Valentin Nedelea a avut acces şi pe terenurile adevărate de fotbal, evoluând trei ani la grupele de copii şi juniori de la FC Argeş.

 „ Când am venit în Bascov, m-am dus să joc fotbal pentru echipa comunei.La un amical cu juniorii lui FC Argeş, antrenorului Mihai Ianovschi i-a plcăut de mine şi m-a luat la el în chipă. Trei ani am jucat la juniorii lui FC Argeş.”, povesteşte Valentin Nedelea.

Din copilăria sa, memorabile au rămas meciurile la care a fost copil de mingii pe stadionul Trivale.

 „Pe vremea lui Nicoale Dobrin, tribunele erau argipline. Mă simţeam mare, deşi eram copil, când urmăream meciurile lui FC Argeş de pe marginea terenului. Nu pot să uit meciul de Cupa României de la Piteşti dintre Steaua şi Craiova. În tribune nu aveau unde să arunci un ac. Era o atmosferă de mare sărbătoare.”


Şi-a înfiinţat propriul club în 1992
Ca fotbalist, cariera lui Valentin Nedelea s-a oprit la nivelul campionatului judeţean de fotbal. A sperat că va avea un băiat care să ajungă cu mingea la picior mult mai sus. Nu a fost să fie însă, pentru că Dumnezeu i-a dăruit numai fete.

 „ Am trei fete şi niciuneia nu-i place fotbalul.  Asta eate marele meu regeret că Dumnezeu nu mi-a dat un băiat pe care să-l fac fotbalist.”, spune Valentin Nedelea. Dacă nu a putut avea un băiat, Nedelea a continuat să joace fotbal şi după vârsta la care se spune că trebuie să pui gehtele în cui. 

În 1992 şi-a înfiinţat propriul club, pe care l-a înscris în campionatul judeţean de fotbal, cu numele Juventus Bascov. La echipă, făcea de toate. „Eram şi jucător şi antrenor, spălam echipamentul de joc, tuşam terenul... Eram polivalent”, afirmă omul care până în prezent a strâns trei promovării în ligile superioare ale campionatului intern.

Prima în anul 2000, când a echipa sa a câţtigat seria în campionatul judeţean de fotbal şi a promovat fără baraj în eşalonul trei valoric. În anul următor, a schimbat numele echipei în FC Internaţional, după asocierea cu omul de afaceri Benone Lazăr, şi şi-a trecut în cont a doua promovare, de data aceasta din Liga a III-a în Liga a II-a.  În 2003, a luat-o de la capăt pe cont propriu, cu forbalul, şi a bifat al treilea succes promovând din nou cu Juventus Bascov în Liga a III-a, la mare luptă cu echipa a doua a lui FC Argeş.

A fost izbânda care l-a determinat pe patronul lui FC Argeş să-l aducă la club în postura de vicepreşedinte. „ Penescu a văzut că mă pricep la fotbal şi m-a angajat la FC Argeş. Echipa tocmai retrogradase în eşalonul secund. Am lucart acolo trei luni, după care am plecat pentru că nu mi-au convenit anumite lucruri”, spune Valentin Nedelea.

Actualmente, FC Juventus Bascov joacă tot în Liga a III-a, iar Valentin Nedelea pregăteşte terenul pentru o nouă promovare. „Vreau să ajung cu echipa mea în Liga a II-a.

 Momentan, sunt la început de drum. Am format o nouă echipă  şi ne trebuie ceva timp sa ne aşezăm, însă intenţia mea este să ajung cu această echipă în Liga a II-a”, concluzionează expertul în promovări.


Întrebări şi răspunsuri


Niciodată. Aranjamente se vor face tot timpul, pentru că la mijloc este vorba despre bani mulţi şi de interese. Blaturi se fac în continuare şi la nivel înalt. Îmi vine în minte meciul dintre Suedia şi Norvegia, din calificări la ultimul Campionat European. Ambele echipe aveau nevoie de un punct pentru a se califica la turneul final. Partida s-a terminat cu scorul de 2-2, şi spre finalul confruntării nimeni nu ataca.

Despre arbitrajul românesc ce părere aveţi?


S-au mai schimbat lucrurile, însă suntem departe de lumea civilizată. Şcoala de arbitraj din România încă nu funcţionează aşa cum trebuie. Mă refer aici la specialişti. Nu prea are cine să-i înveţe pe arbitrii noştri meserie.

Ce-i place
„Îmi place să fac mişcare în aer liber. Când am timp liber, îmi sun prietenii şi ieşim la fotbal sau la tenis cu piciorul. De asemenea, şi călătoriile îmi plac. Ultima dată am fost în Deltă, cu familia. M-am plimbat ore în şir cu barca, alături de soţia mea şi de cele trei fiice.”, precizează Valentin Nedelea


Ce nu-i place
„ Nu îmi place să stau închis într-un birou, cu un morman de acte în faţă. Totodată, îi detest pe mincinoşi şi pe cei care au două feţe. Astfel de oameni ar trebui să traiască izolaţi de restul lumii, altfel nu putem avansa ca naţie”, este de părere specialistul în promovări.

Profil: Valentin Nedelea
Născut: 16.10.1965 (Localitatea Căldăraru, Argeş)
Studii: Facultatea De Educaţie Fizică şi Sport Piteşti
Familie: căsătorit, are trei copii

Când se va termina cu „blaturile” din fotbal?

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite