Piteşti: Turişti ameninţaţi de viitură la cabana Cuca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Turişti ameninţaţi de viitură la cabana Cuca
Piteşti: Turişti ameninţaţi de viitură la cabana Cuca

O viitură puternică, provocată de ploaia torenţială de sâmbătă seara, a speriat cei aproximativ 10 turişti, 15 elevi şi profesorii acestora, care se aflau la cabana Cuca, din zona Cîmpulung.  Mai multe maşini au rămas împotmolite.


Cei câţiva turişti care au ales ca destinaţie de week-end cabana Cuca din comuna Lereşti, situată la 9 km de cabana Voinea, dar şi cei 15 elevi aflaţi în cantonament, alături de profesorii care îi însoţeau şi care erau în aceeaşi locaţie, nu vor uita prea curând peripeţiile prin care au trecut sâmbătă seara.

 Cu toţii plecaseră la plimbare prin împrejurimi, mergeau pe drumul forestier, în momentul în care au fost surprinşi de viitură. Ploaia torenţială iscată din senin a făcut ca râul Târgului, aflat în apropiere, să se umfle, iar apa să se reverse. Orice cale de acces către cabana Cuca a fost blocată de apa care aproape ajungea până la genunchi.


Maşini surprinse de viitură
Turiştii au cerut ajutor la 112 şi, ca să nu rămână blocaţi pe munte au ales varianta să coboare pe jos până la cabana Voinea. S-au format grupuri de persoane, astfel încât nimeni să nu se rătăcească.

Mai rău a fost pentru cei care s-au aventurat să meargă în zonă cu autoturismele. Iureşul a acoperit maşinile până aproape de capotă, apa a intrat în motoarele autoturismelor, iar acestea au rămas nemişcate în mijlocul viiturii. Deja autorităţile luaseră măsuri pentru recuperarea turiştilor. Spre ei au plecat trei salvări, echipajele SMURD şi pompierii câmpulungeni.


Copiii au fost cei mai speriaţi
La aproximativ o oră de la apariţia viiturii, când iureşul s-a mai potolit, la Voinea au început să apară turiştii de la Cuca. Cei mai speriaţi erau copiii din tabară, dar profesorii şi ceilalţi vizitatori au avut grijă să-i încurajeze. Unii chiar au luat în spinare micuţii speriaţi de furia apelor.

 „ Sunteţi bine cu toţii? Sunteţi toţi? Gata, am scăpat !”, se auzea de peste tot glasurile adulţilor.

„ Ne-am trezit dintr-o dată cu apa revărsată din râu. Pe moment am zis să aşteptăm, că poate trece viitura. Apoi ne-am gândit că riscăm să rămânem pe munte, noaptea, pentru că ploua din ce în ce mai tare. Am lăsat maşinile care nu mai porneau şi am plecat pe jos, până la cabana Voinea. Aici drumul este mai accesibil, nu este drum forestier, ca mai sus.”, ne-a povestit Marian Popa, unul dintre turiştii surprinşi de potop.


Nimeni n-a ajuns la spital
Pregăţiţi să intervină în orice situaţie, medicii sosiţi la Voinea, dar şi pompierii, şi-au intrat în atribuţii. Din fericire, nici unul dintre cei care au coborât de la Cuca nu era rănit, iar copiii şi-au revenit repede din sperietură. Pompierii, poliţiştii din Lereşti, dar şi câţiva localnici au pus umărul şi au reuşit să aducă de pe drumul forestier cele opt autoturisme rămase împotmolite.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite