Transport de persoane în regim de cartofi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Seara microbuzele circulă înţesate de călători foto: Felix Cuceanu
Piteşti: Seara microbuzele circulă înţesate de călători foto: Felix Cuceanu

Atunci când se termină turele de muncă sau când elevii intră ori ies de la ore, microbuzele care transportă persoane în zonele limitrofe Piteştiului şi altor oraşe, cară cu mult mai multe persoane decât prevede legea.

De cele mai multe ori, maşinile sunt înţesate până la refuz, oamenii find efectiv îndesaţi. Este o şi o modalitate ca firmele să mai scoată pârleala din timpul zilei când, din cauza „piraţilor", maşinile circulă  aproape goale.

Nu au voie să transporte persoane în picioare

Conform prevederilor legale, aceste microbuze nu au voie să tranmsporte mai muylte persoane decât numărul delocuri trecut în cartea tehnică a vehiculului respectiv. De cele mai multe ori, numărul de călători este dublu faţă de numărul de locuri, în special seara.  „Ne cară ca pe cartofi, astea sunt condiţiile, nu avem ce face pentru că nu avem cum să ajungem acasă.", spune Mihai, un elev care face zilnic naveta Piteşti-Topoloveni. „În mod normal, nu au voie să transporte persoane peste numărul de locuri prevăzut în careta tehnică a maşinii. De câte ori îi prindem, noi le dăm amenzi cu sume între 1000 şi 2000 de lei, dar nu putem de fiecare dată", spune Ionel Birceanu, şeful Agenţiei Teritoriale Argeş a Autorităţii Rutiere Române.  În ceea ce priveşte numărul de firme care au licenţă pentru transport persoane, în Argeş sunt peste zece asemena companii.

Patronii spun că situaţiile în care maşinile lor transportă mult mai multe persoane decât prevede legea sunt izolate. Ei spun că atunci când s-a impus sumplimentarea numărului de maşini, nu au stat pe gânduri. „De regulă noi suplimentăm numărul de maşini dacă este cazul. Se întâmplă ca şoferii să ia persoane între staţii, acolo unde nu mai pot fi verificaţi, şi, în general pe rute foarte scurte. Dacă faca acest lucru ei riscă să ia amendă", spune Titu Nelu, reprezentant al firmei Ovidius Trading.

Alte firme care au avut posibilităţi, au introdus maşini mai amri, un fel de mini-autobuze cu 28 de locuri fiecare. „Noi avem 60 de maşini în total şi 20 pe ruta Piteşti Mioveni, iar fiecare maşină are 28 de locuri. În mod normal nu este necesar să transportăm în picioare, deşi situaţii de acest gen mai apar însă izolat", spune Sorin Marinescu, directorul de transporturi de la „Vulturul Company".

Probleme cu „piraţii"

Patronii de al fimrlele de transport din Argeş se vaită de faptul că , de multe ori, transportul ilegal de persoane în regim „ocazie" le fură clienţii şi le fură afacerea. Acersta ar fi şi motivul pentru care şoferii „îndeasă" microbuzele cu oameni atunci când au de unde, pentru că, pe timpul zilei, merg pe pierdere din cauza acestor transportatori clandestini. „Luaţi-vă de aştia care cară cu maşinile mici oameni şi ne fură clienţii că pe aşia nu-i opreşte nimeni. Noi plătim taxe, suntem legali", spune un dispecer revoltat şi aproape vilent. Problema „piraţilor" este una reală, mai ales că nu pot fi prinşi şi amendaţi decât dacă cineva dintre călătorii din maşină dau declaraţii poliţiei. „Aceşti piraţi crează probleme tuturor, mai ales ziua, când maşinile noastre merg mai mult goale din cauza lor. Seara se face aglomeraţie, normal, mai pleacă şi piraţii şi este şi fluxul mai mare de călători", spune Marinescu Sorin.

Poliţia, la rândul e,i aplică amenzi atunci când îi prinde pe transportatori cu microbuzele arhipline. De multe ori însă, atât inspectorii ARR, cât şi Poliţia, o lasă mai moale cu amenzile şi mai trec cu vederea. „Conform prevedrilor legale, amenda este cuprinsă între 360 şi 480 de lei, adică este vorba de o sancţiune între 6 şi 8 puncte de amendă. Organizăm şi acţiuni atât ale colegilor de la Poliţia Rutieră, cât şi de la Prevenire pentru acest gen de situaţii." spune agent Laura Folea, purtător de cuvânt al IPJ Argeş.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite