Transformarea Serviciului de Termoficare în societate comercială ne costă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale au limitat disponibilizările prin externalizarea unor servicii publice. Sute de posturi au fost salvate însă acest lucru are şi dezavantaje pentru piteşteanul de rând care va scoate din buzunar mai mulţi bani pentru prestaţiile efectuate de ....aceeaşi Mărie cu altă pălărie. Facturile vor creşte cu încă 7% pe lâgă majorările cauzate de tăierea subvenţiei.

SC Termo Calor Confort S. A -  aceasta va fi, de la 1 octombrie,  noua denumire  a furnizorului  de agent termic în sistem centralizat. Serviciul Public de Termoficare al Municipiului Piteşti devine societate conmercială, exact ca fosta şi falimentara Termoficare 2000. S.A.

Externalizarea acestui serviciu a fost una dintre soluţiile alese de Municipalitate  pentru limitarea disponibilizărilor personalului din Primărie şi din subordine. Piteştiul este al doilea oraş din ţară din punct de vedere al posturilor care ar trebui restructurate. Teoretic,  din nu¬mărul total de 2199 de  angajaţi, ar fi trebuit, conform cerinţelor MAI, să mai rămână puţin peste 1000 de salariaţi, ceea ar fi însemnat  ca 52% dintre cei care lucrau în aceste structuri fie disponibilizaţi.
Numai prin transformarea Serviciului Public de Termoficare în Societate Comercială dispar dintr-o dată 461 de posturi ce urmaeză să fie integral preluate de noua societate comercială.

 „La noi chiar nu puteau fi efectuate disponibilizări pentru că nu putem funcţiona cu un număr mai mic de angajaţi. Şi aşa suntem la limită cu 461 de salariaţi. Renunţarea la o parte din ei ar fi însemnat blocaj.”, spune Aurelian Niţă,  şeful Serviciului Public de Termoficare.

 “Este soluţia pe care nu ne-am dorit-o ci pe care am fost foţaţi să o alegem, chiar dacă asta înseamnă costuri mai mari,”, explică primarul Piteştiului Tudor Pendiuc.

 Facrturi mai mari

  Şi de parcă după vehiculata ameninţare cu tăierea subvenţiei venită din partea Guvernului,  temerile piteştenilor pentru  la iarna nu erau şi aşa destul de mari , cei racordaţi la sistemul centralizat de încălzire mai primesc o veste:

“Transformarea  Serviciului Public de Termoficare în societate comercială va duce, întradevăr, la creşterea facturilor, dar nu aşa cum s-a speculat, ci cu cel mult 6-7 procente”, spune Aurelin Niţă.

Respectivele procente, însă, se vor adăga celorlate, rezultate din măsurile Guvernului.

“ Pe 19 august vom şti exact  ce va face Guvernul cu aceste subvenţii. Noi sperăm să nu le taie. Şi dacă se va întâmpla acest lucru, suntem optimişti, în sensul că  Municipalitatea va găsi soluţii pentru acoperirea acestora.” spune şeful Serviciului Public de Termificare.

Întorcerea  la vechea formulă de societate comercială ne duce  automat cu gândul  la fosta Termoficare 2000.S.A a cărei soartă n-a fost prea roz, iar temerile piteştenilor vizavi  de riscurile pe care le-ar putea înfrunta sunt perfect justificate.

 “C-om avea sau nu cu ce plăti , vedem,  dar dacă dă faliment ca cea de dinainte şi o să îngheţăm în case după ce n-om mai avea pic de căldură la calorifere, atunci ce ne facem?”, spune Mariana Sandu, 58 de ani.

 




Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite