Tradiţiile din Săptămâna Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vinerea Mare este zi de post negru. De joi seară încep deniile, credincioşii fiind aşteptaţi la biserică pentru a lua parte la patimile Domnului, iar sâmbătă noaptea vor lua lumină la Slujba de Înviere.

Paştele, una dintre cele mai importante sărbători religioase, este un moment încărcat de simbolism şi tradiţie. Cultura strămoşească se mai respectă în zilele noastre doar la ţară.


Astăzi este ultima zi în care se mai lucrează la camp. De mâine bărbaţii îşi vor ajuta nevestele la treburile gospodăreşti şi la curăţenia din case şi din curţi.  Tot până în această seară fetele tinere aveau timp să termine de cusut ia nouă pe care o vor purta de paşte, fiind ultima zi în care mai au voie să toarcă şi să coasă.


În această noapte o bătrână urâtă, numită Joimăriţa, trecea pe la casa fiecărei fete pentru a vedea dacă au ia terminată.Fetele leneşe, care nu terminaseră de cusut sau tors erau arse cu cărbuni la degete de Joimăriţa.


“Au dispărut hora din sat şi balul care ţineau trei zile, începând cu Duminica de Paşte. Acum tradiţia se mai respectă doar în zonele rurale din Argeş, unde femeile bătrâne îşi cos singure ia pentru a merge cu ea la biserică în ziua de Paşte. Dacă o altă femeie vine cu acelaşi model, e un motiv de ruşine.”, spune Sorin Mazilescu, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Argeş.


12 noduri pentru 12 dorinţe

În Joia Mare nu se mai lucrează. Conform tradiţiei în această zi se înroşesc ouăle. Seara creştinii merge la Denia celor 12 Evanghelii, iar în timp ce preotul citeşte fiecare Evanghelie, fetele tinere fac câte un nod pe o aţă, punându-şi o dorinţă, iar când aceasta se îndeplineşte, se dezleagă nodul. Seara pun aţa sub pernă pentru a-şi visa ursitul.


În Vinerea Mare se ţine post negru, iar seara se cântă Prohodul Domnului, la Denie. Apoi se înconjoară biserica de trei ori şi se trece pe sub Sfântul Epitaf.


În Sâmbăta Mare se definitivau pregătirile pentru Paşte, gospodinele pregăteau bucatele pentru masă şi terminau de aranjat hainele noi, iar la miezul nopţii, credincioşii merg la Slujba de Înviere pentru a lua lumină, întorcându-se cu lumânările aprinse acasă.


Duminica, în ziua de Paşte, familia se reuneşte la masă unde degustă preparatele tradiţionale: ouăle roşii, drobul, friptura de miel şi pasca.


Învierea la Mânăstirea Curtea de Argeş
Credincioşii pot merge la bisericile din Piteşti în cursul acestei săptămâni, dimineaţa pentru a se spovedi. Denia celor 12 Evanghelii şi Denia Prohodului vor începe la toate bisericile între orele 19.00 şi 20.00, în timp ce slujba de Înviere va începe la ora 23.30.


La Mânăstirea Curtea de Argeş, slujbele vor avea loc joi şi vineri de la ora 17.00, iar Slujba de Înviere va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic, de la ora 24.00.



Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite