Piteşti: Tot mai puţini argeşeni se cunună la biserică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Restaurantele au puţine rezervări pentru la anul
Restaurantele au puţine rezervări pentru la anul

Din cauza costurilor ridicate pe care le implică slujba de la biserică şi masa de la restaurant, tot mai multe cupluri preferă doar ceremonia de la starea civilă. Administratorii restaurantelor se plâng că la anul situaţia va fi şi mai gravă, din moment ce calendarele cu rezervări le sunt aproape goale

„S-au văzut, s-au plăcut, ce rămâne de făcut?” În mod normal, se cunună la Starea Civilă şi apoi la Biserică.

Dacă până anul trecut criza încă nu le pusese atât de multe beţe în roate îndrăgostiţilor, din acest an lucrurile s-au schimbat radical.

Conform unei situaţii emise de Direcţia Judeţeană de Statistică, numărul cununiilor civile a crescut în luna iulie 2010 în comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut.

Mai precis, în iulie anul curent au fost înregistrate 668 de căsătorii în judeţ, cu 10 mai multe comparativ cu aceeaşi lună aferentă anului 2009.

Cununie fără verighetă

Până acum, lucrurile ar părea îmbucurătoare, însă preoţii şi reprezentanţii restaurantelor spun că numărul căsătoriilor a scăzut pentru ei.

Cum vine asta? Tot mai multe cupluri nu-şi mai permit, pe criză, costurile unei nunţi în toată regula.

În loc să mai dea cel puţin 400 de lei la biserică şi minim 100 de lei pentru un meniu la restaurant, însurăţeii preferă cununia civilă.

Aici, nu-i costă decât vestimentaţia pentru eveniment, şampania (care depinde de numărul invitaţilor) şi câteva cutii de bomboane cu care să-i servească pe „nuntaşi”.

„Da, sunt mai puţine cununiile faţă de anii trecuţi. Dacă înainte aveam câte şase de oficiat sâmbăta, acum mai avem două, maxim trei. Nu mai au oamenii bani. La noi a scăzut şi onorariul, de la 400 pentru slujba de cununie, la 200 de lei, tocmai pentru a ne adapta buzunarelor şi a-i îndemna să vină către biserică”, spune preotul Decebal Floroaica de la Biserica Sfânta Vineri din Piteşti.

Cu calendarele goale

Reprezentanţii restaurantelor se tem că la anul va fi şi mai rău. Reporterii Adevărul de Seară au sunat la unul dintre cele mai căutate restaurante din Piteşti, pentru a face o rezervare de nuntă. Astfel, am aflat că la „Magic GT” din cartierul Trivale, cea mai apropiată dată liberă este chiar peste o lună, pe 6 noiembrie.

Nici sâmbăta de 13 noiembrie nu a fost rezervată încă de niciun cuplu. Dacă înainte rezervările pentru evenimente se făceau cu cel puţin un an înainte, acum orice sâmbătă din lunile iunie şi iulie este liberă pentru petrecerile din 2011.

Nici la alte restaurante nu prea se înghesuie cuplurile să mai facă petreceri. „E teroare pentru la anul. Avem foarte puţine rezervări în calendar, faţă de ce era în urmă cu câţiva ani, când toţi se înghesuiau să mai facă nunta. Acum foarte puţini mai fac rezervare.”, ne-a spus şefa de sală de la restaurantul Alcadibo.

Meniul pentru o nuntă la restaurantele din Piteşti porneşte de la 100 de lei pentru o persoană şi poate ajunge chiar şi la 200 de lei, în funcţie de preparatele pe care vreţi să le includeţi.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite