Tornadă în Piteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase maşini au fost avariate. Rafalele puternice de vânt au zburat acoperişul de pe sediul Serviciului de Evidenţă a Populaţiei Argeş, bucăţi de tablă fiind aruncate la zeci de metri depărtare. Mai multe bucăţi de beton au căzut pe maşinile aflate în parcare.

Natura s-a dezlănţuit asupra Piteştiului seara trecută. O furtună puternică a măturat totul în calea sa, iar în doar câteva minute, vântul şi ploaia torenţială au produs pagube de mii de euro. Meteorologii spun că a fost vorba de o tornadă.


“A fost o manifestare de tip tornadă pe o suprafaţă restrânsă. Pentru latitudinile noastre, o astfel de manifestare este foarte rară. S-a format un nor cumulonimbus, cu dezvoltare verticală, care poate ajunge până la înălţimi de 11.000 de metri şi a venit dinspre Câmpulung, din direcţia Nord. După pagubele produse, apreciez că vântul a bătut cu peste 100 km/h.”, a declarat meteorologul Radu Filoteu, şeful Serviciului Meteorologic Piteşti.


O astfel de tornadă a mai avut loc la Piteşti pe 6 martie 1999, când au fost produse pagube însemnate.


Acoperişul de pe un bloc aflat în centru, care găzduieşte sediul Serviciului pentru Evidenţa Populaţiei, a zburat pur şi simplu, fiind aruncat la zeci de metri mai încolo. Din fericire, bucăţile de tablă nu au rănit pe nimeni. Vântul a luat pe sus şi bucăţi de beton de pe terasa blocului, iar acestea au căzut pe maşinile aflate în parcare.


“A zburat acoperişul cu totul în direcţia asta. Uitaţi-vă în ce hal este maşina. Au căzut bolovani pe ea”, le explica poliţiştilor proprietara unui autoturism avariat.


O maşină a poliţiei a fost avariată

Oamenii aflaţi prin preajmă au privit îngroziţi cum rafalele de vânt mătură tot în calea lor. Angajaţii de la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei spun că nu au mai văzut aşa ceva în viaţa lor şi că s-a format un curent de aer, ca o mini-tornadă.


“Dintr-o dată s-a pornit un vânt puternic şi am văzut cum zboară o bucată de tablă în stradă. De abia am ţinut de uşi să nu le deschidă, aşa puternic era vântul. N-am văzut în viaţa mea aşa ceva!”, spunea speriat Marian Radomir, paznicul instituţiei.


După ce vântul puternic s-a domolit, oamenii au ieşit afară pentru a contabiliza pagubele. Nu mai puţin de şase autoturisme care se aflau în parcarea blocului au fost avariate.


Dintre toate, cel mai avariat a fost un Logan al Ministerului Administraţiei şi Internelor, care aparţine angajaţilor Serviciului de Evidenţă a Populaţiei. Maşina avea pavilionul lovit şi tabla şifonată bine. În plus, nu era asigurată cu poliţă CASCO care ar fi putut acoperi daunele, astfel că Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş va suferi costurile pentru reparaţia autoturismului din bugetul propriu. 


 “Până la ora actuală am stabilit că au fost avariate un număr de şase autoturisme. Unul din autoturisme aparţine poliţiştilor de la Evidenţa Populaţiei.“, a declarat aseară comisarul şef Mihai Neagoe, şeful Poliţiei Municipiului Piteşti.


În parcul Ştrand mai mulţi copaci au fost rupţi de la 2-3 metri înălţime, iar trunchiurile au căzut pe calea ferată din parc. Angajaţii ADP vor avea de lucru pentru a le îndepărta pentru ca trenuleţul să mai poată circula.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite