Piteşti: Magiunul de Topoloveni se produce pe bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Magiunul de Topoloveni se produce pe bani europeni
Piteşti: Magiunul de Topoloveni se produce pe bani europeni

500.000 de euro este suma care s-a investit în recunoaşterea şi fabricarea celebrului Magiun de Topoloveni. Prin credite și finanțare europeană a fost posibilă modernizarea și mărirea capacității de producție fabricii producătoare de Magiun de Topoloveni.


 La Topoloveni se fabică singurul produs 100% natural, fără zahăr și cu proprietăți nutritive aparte, produsul putând fi consumat de oricine, de la copiii de șase luni, până la vârstele senectuţii sau cei care suferă de afecţiuni precum diabetul. O dovedesc rezultatele oficiale date de către laboratoarele Larex și Institutul de Cercetări Alimentare.

Banii pentru investiţie au venit, mai mult din credite bancare, o finanțare europeană(FEADR) și din celălalt obiect de activitate al firmei, comercializarea de combustibili.

De la motorină la magiun
Societatea a fost fondată în 1993 şi, iniţial, comercializa produse alimentare şi nealimentare (combustibili). Actuala fabrică din Topoloveni a fost cumpărată în 2001 şi a început producţia de legume şi fructe deshidratate, zacuscă, pastă de roşii şi magiun. În 2002 a fost înregistrat Magiunul de Topoloveni ca produs tradiţional, iar în 2009, acest produs a devenit singurul cu denumire protejată naţional. Cel mai probabil, până în 2010, magiunul de Topoloveni va fi un produs cu Indicație Geografică Protejată în întreaga Europă. 

Unul dintre obiectele de activitate ale firmei Sonimpex Serv. Com. SRL din București  este comercializarea si transportul uleiurilor minerale (motorina, benzina și alți combustibili lichizi). Transportul este efectuat cu o autocisternă, cu o capacitate maxima de 28000 de litri. „Avem în obiectul de activitate al firmei şi comercializarea combustibililor, conform cod CAEN 5151, ” menţionează managerul societăţii.

image

Fabircă de magiun cu bani europeni
S-au investit, până acum, prin fonduri post-aderare, 500.000 de euro în utilaje pentru creșterea producţiei.  S-au investit bani pentru recunoaşterea oficială a autenticității rețetei magiunului, cunoscută conform Arhivei Naționale din 1914, pentru  modernizarea clădiri şi pentru contruirea unui corp separat cu duşuri, grupuri sanitare şi sală de mese conform normelor igienico-sanitare impuse de UE.

”Banii au venit din credite și pe proiectul european, demarat în 2007. Documentația a fost acceptată ca eligibilă în aprilie 2008 și implementarea s-a definitivat în august 2009”, explică Bibiana Dolores Stanciulov. Materia primă, prunele, este cumpărată din toate colţurile ţării, de la persoane fizice sau juridice. „Ca secret, în Bistriţa există un soi de prune care dau o aromă aparte magiunului”, spune Cecilia Găgeanu, creatoarea reţetei.

Cecilia Găgeanu este directorul tehnic în această fabrică și ea supraveghează cu sfințenie respectarea rețetei magiunului în procesul tehnologic. „La obtinerea magiunului natural de prune produs la Topoloveni se foloseşte metoda fierberii în duplicate deschise, pentru ca apa să se evaporeze în mod natural. Nu se adaugă zahăr, coloranţi sau conservanţi sau aditivivi”, adaugă Cecilia Găgeanu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite