Tineri din Franţa şi Spania şi-au făcut stagiul la Piteşti, pe bani puţini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Cei trei tineri sunt beneficiari ai programul Eurodyissee şi au primit cele mai mici burse din Europa  dar spun că au avut ce învăţa la noi.

Din 2008, Consiliul Judeţean Argeş a intrat în Programul Eurodyssee, un program de schimburi ce permite tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, domiciliaţi în regiunile membre a Adunării Regiunilor Europene, să efectueze un stagiu profesional într-o societate sau instituţie din altă regiune europeană.

 Programul le oferă tinerilor stagiari, unele oportunităţi : experienţa profesională , învăţarea unei limbi străine, schimbarea mentalităţii, găsirea unui loc de muncă. Stagiul durează patru luni. În prima lună  are loc un  stagiu lingvistic şi următoarele trei luni  se desfăşoară un  stagiu practic într-o instituţie din judeţ. Finanţarea stagiarului se face de cãtre regiunea care îl primeşte, iar sumele diferă de la o regiune la alta.

Cei trei tineri care şi-au făcut stagiul la Piteşti  în perioada martie - iulie 2010 au primnit  câte o bursă lunară de câte 350 de euro, cel mai mic nivel acordat în cadrul programului, în condiţiile în care tinerii din Argeş care au făcut stagiul în Franţa  sau Spania au primit câte 800 de euro , repectiv 600 de euro lunar. Străinii nu s-au arătat, însă , deranjaţi de condiţii.

Laia Berges Berada are 25 de ani  şi este absolventă a unei  facultăţi de psihologie din  Spania. Şi-a definitivat stagiul în cadrul Programului Eurodyssee la Asociaţia de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din România - Filiala Argeş, ca psiholog, organizând activităţi recreative şi educative pentru tinerii din centru, evenimente de 1 Iunie - Ziua Copilului, dar şi oferind consiliere pentru familiile care au copii cu dizabilităţi în cadrul centrului.   Înţelege deja foarte bine limba română şi speră că va avea ocazia să se întoarcă aici, eventual chiar ca să profeseze: „A fost o experienţă interesantă pentru că am avut multe de învăţat. Am avut ocazia să stau de vorbă cu aceşti copii , cu părinţii lor, să le înţeleg nevoile ca, mai apoi să ştiu cum să ajurt asttfel de persoane”, spune tânăra.

  Colegul său, Josep Maria Coll Ardanuy (25 de ani),  şi-a făcut  stagiul practic la Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu, ca documentarist şi a desfăşurat activităţi în mai multe şcoli din Piteşti “Am organizat un seminar numit „Combaterea Sărăciei şi excluderea socială” şi am  prezentat cultura spaniolă tinerilor din Argeş. A fost un fel de schimb intercultural, care ,mie îmi va fi de ajutor, pe viitor”, explică Josep.

 Cea de-a treia stagiară, franţuzoaica Claire Legrand (22 de ani) a efectuat practica pe pentru postul de animator cultural, la Teatrul Alexandru Davila. A participat la punerea în scenă a spectacolelor, a asistat  la repetiţii şi  s-a implicat în realizarea de schimburi artistice între Teatrul Davila şi un teatru din Franţa. Ar rămâne  să muncească aici, dar se mai gîndeşte,  cel mai probabil pentru că salariul n-o avantajează.

 În aceeaşi perioadă trei tineri argeşeni şi-au făcut stagiul  în Franţa, Portugalia şi Spania. Doi dintre ei au decis să rămână în ţările în care au făcut practică, deocamdată pentru  continuarea studiilor.



Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite