Tinerele se pot vaccina gratuit împotriva virusului HPV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până sâmbătă se derulează Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. Numărul femeilor depistate cu această boală şi numărul celor care şi-au pierdut viaţa din această cauză au fost în creştere anul trecut faţă de 2009.

Cancerul de col uterin este una dintre bolile necruţătoare care răpeşte zilnic, în România, cinci vieţi. Cele mai multe femei care mor din această cază nu depistează boala la timp şi nu o previn printr-un simplu vaccin. România ocupă primul loc în Europa în statisticile referitoare la rata mortalităţii dn cauza acestei boli.

Programele de screening, adică efectuarea unui test precum Papanicolau, pot preveni până la 80% din cancerele de col uterin.

Pentru a informa cât mai bine tinerele din judeţul nostru despre prevenirea infectării cu virusul HPV şi despre posibilitatea efectării gratuite a vaccinului împotriva HPV pentru femeile de până la 24 de ani, Direcţia de Sănătate Publică Argeş derulează în această săptămână o campanie de informare.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin va avea loc până sâmbătă, timp în care reprezentanţii DSP Argeş, dar şi medicii de familie şi ginecologii vor împărţi tinerelor pliante despre cancerul de col uterin şi vor sta de vorbă cu ele despre metodele de prevenire, sfătuindu-le să se vaccineze împotriva HPV.

Tinerele vor primi pliante despre HPV

“Şi prin medicii de familie se distribuie pliante, în mod deosebit săptămâna aceasta, dar mai ales în licee, dar şi în cabinete de ginecologie. Campania de vaccinare gratuită se adresează tinerelor între 14 şi 24 de ani, prin medicii de familie, cu condiţia să aibă recomandarea şi acordul medicului ginecolog şi un consult prealabil. Nu se pune problema să avem cereri şi să nu le facem faţă. Sunt suficiente doze la nivelul judeţului”, a declarat dr. Anca Alexandrescu, director executive DSP Argeş.

63 de femei au murit în Argeş din cauza cancerului de col

Statisticile înregistrate la nivelul judeţului Argeş relevă faptul că decesele prin carcer de col uterin sunt în creştere. Astfel, în anul 2009 57 de femei au murit din cauza acestei boli, iar în primele 11 luni ale lui 2010 – 63 de femei şi-au pierdut viaţa din cauza cancerului de col uterin.

Aceeaşi creştere îngrijorătoare se înregistrează şi în rândul depistărilor de noi cazuri. Dacă în 2009 au fost înregistrate 112 cazuri noi, în intervalul ianuarie-noiembrie 2010, alte 126 de femei au aflat că suferă de această boală.

 În ceea ce priveşte programul de vaccinare HPV in judeţul Argeş au fost vaccinate în anul 2010 cu toate cele 3 doze de vaccin HPV un număr de 978 de persoane.





Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite