Student străin, mă fac român!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 80 de tineri străini vor face un an pregătitor la Universitatea din Piteşti pentru a se familiariza cu România, înainte de a începe cursurile facultăţii. La aceeaşi secţie, în 1981 învăţa limba română şi Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Încărcaţi de bagaje şi plini de speranţe. Aşa au venit să se cazeze la căminul de pe strada Gheorghe Doja al Universităţii din Piteşti doi studenţi din Mexic.

Eduardo Tomes Rivera (19 ani) şi Victor Ivan Espiritu Santo (22 de ani) şi-au lăsat de cealaltă parte a Atlanticului rudele şi prietenii pentru a studia în România, mai precis la Piteşti.

“Cred că mă voi îndrăgosti aici”

Eduardo s-a decis să studieze medicina la Universitatea “Carol Davila” din Bucureşti, iar Victor vrea să se facă actor şi de aceea se va înscrie la Institutul de Teatru “I. L. Caragiale”, tot din Capitală. Pentru a putea face faţă rigorilor învăţământului superior, tinerii au fost nevoiţi să efectueze un an pregătitor la Piteşti, timp în care să pătrundă tainele dulcelui grai românesc şi să se acomodeze cu materiile pe care le vor studia mai departe.

“Nu am luat cu noi foarte multe lucruri, doar haine, laptopuri şi telefoanele mobile, ca să comunicăm cu cei de acasă. Din ce am observat până acum, viaţa de la noi e cam la fel cu cea din România. De abia aşteptăm să mergem la cursuri”, ne-a spus Eduardo.

Prietenul său mai are un motiv în plus de a merge cu drag la facultate. “Româncele sunt foarte frumoase. Cred că mă voi îndrăgosti aici”, râde Victor.

Obiective de vizitat: Stadionul şi Cetatea lui Dracula

Cei doi tineri mexicani şi-au luat în primire camera de la cămin şi au început deja să-şi planifice viaţa de student de la Piteşti.

“Voi merge la şcoală, că e cea mai importantă. O să ies şi prin oraş, o să vizitez stadionul şi o să merg să vad cetatea lui Dracula din Argeş, pe care am văzut-o doar pe internet”, spune Eduardo Tomes Rivera.

Pe lângă obiectivele argeşene pe care vor să le bifeze, tinerii speră să se împrietenească rapid cu colegi români şi străini.

“Eu vreau să cunosc oameni, îmi place să comunic, deşi limba română e foarte grea”, spune Victor Ivan Espiritu Santo.

În total, 80 de studenţi străini îşi vor începe cursurile pe 3 octombrie la Universitatea din Piteşti, graţie secţiei de Limba română destinată lor, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei.

Această specializare a fost înfiinţată în 1972, fiind una dintre cele mai vechi din ţară. Până acum, studenţi din Irak, Iran, Siria, Iordania, Egipt, Tunisia, Algeria, Maroc şi, din acest an, Mexic şi Franţa, au învăţat limba română la Piteşti.

“Studenţii străini vin la noi prin bursa Statului român sau pe cont propriu valutar, adică îşi plătesc singuri taxele. Învaţă limba română, dar şi alte materii care le sunt utile în specializarea pe care şi-au ales-o. Taxa de studiu pentru străini este de 161 de euro pe lună. E o afacere cu ei pentru Universitate”, spune prof. univ. dr Gheorghe Barbu, rector al Universităţii din Piteşti.

Şi Raed Arafat a învăţat limba română la Piteşti

Printre absolvenţii cunoscuţi ai anului pregătitor de la Piteşti se numără un fost ministru al Petrolului din Nigeria, dar şi un fost ministru al Industriilor din Angola. În plus, şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, palestinianul Raed Arafat a învăţat limba română la Piteşti, în 1981.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite