Piteşti: Marin Stoica aduce o rază de speranţă în lumea nevăzătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Marin Stoica aduce o rază de speranţă în lumea nevăzătorilor
Piteşti: Marin Stoica aduce o rază de speranţă în lumea nevăzătorilor

Este preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor, filiala din Argeş, de mai bine de nouă ani. În această calitate, se străduie să îmbunătăţească viaţa celor ca el, să le câştige drepturile fireşti şi îi reprezintă în faţa autorităţilor. Este nevăzător din naştere, dar asta nu-l împiedică să „vadă“ lumea în culorile ei. Doar că o „vede“ altfel decât noi, ceilalţi.


Este preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din Argeş şi, de când se ştie, s-a luptat pentru drepturi egale pentru cei forţaţi să trăiască în întuneric. Demersurile sale s-au finalizat, de curând, cu înfiinţarea unei biserici pentru cei care nu văd.

 Balneofizioterapeut pentru cei mici
Marin Stoica a lucrat mult timp ca balneofizioterapeut cu copiii care sufereau de malfomaţii grave. În tot acest timp a simţit foarte multă suferinţă celor mici şi a părinţilor lor.

„Am lucrat într-o secţie unde erau trataţi copii cu malformaţii grave. Mulţi dintre ei nu aveau nicio şansă de supravieţuire. Era atât de greu să-i minţi pe părinţi că există speranţe. Trebuia să faci asta pentru ca ei să continue tratamentul copilului şi recuperarea“, explică Marin Stoica. Pentru a simţit atâta suferinţă, acum a devenit extrem de sensibil.

 „Nu mai pot sta lângă copiii în suferinţă şi nu suport să simt cum nimeni nu se implică“, mai spune fizioterapeutul.


„Aş vrea să văd chipul copiilor“
Forţat de situaţie, Marin Stoica a învăţat foarte bine cum să „citească“ un interlocutor, cum să-l simtă de la primele vorbe şi cum să se comporte vizavi de un om pe care-l simte nesincer.

„Ştiţi că există acel clişeu, că noi vedem lumea cu ochii minţii. Este adevărat că noi vedem lumea astfel, dar cel mai important este să înţelegi lumea, chiar dacă o poţi vedea efectiv sau nu“, explică Marin Stoica. Nu se ascunde şi este sincer cu sine şi cu ceilalţi. Nu neagă că şi-ar fi dorit foarte mult să vadă şi consideră că orbii care nu recunosc acest lucru, greşesc.

 „Îmi doresc să fi văzut, dar cel mai mult mi-aş dori să pot vedea, măcar pentru o clipă, chipul copiilor mei“, încheie Marin Stoica.


Nevăzător într-o lume colorată
Pentru un copil care se naşte nevăzător şi nu cunoaşte o altă realitate, adaptarea este mult mai uşoară şi alte simţuri se ascut.

„Nevăzătorul leagă o culoare de anumite lucruri pentru a o înţelege, aşa că gradul de adaptabilitate este mult mai mare la un nevăzător din naştere“, explică el. În această lume colorată, la propriu şi la figurat, să fii nevăzător nu este uşor. Teoretic, un nevăzător are trebui să aibă drepturi egale cu oricine altcineva.

 „Dacă se pricepe foarte bine la calculator, un nevăzător ar trebuie să-şi găsesască un post de operator, dar asta nu se întâmplă decât din bunăvoinţa angajatorului, eventual. Nimeni nu ia în considerare că acel om chiar este bun la calculatoare, chiar dacă este orb. Crede-ţi-ne există destule cazuri de nevăzători care se pricep la calculatoare!“, adaugă preşedintele ANV Argeş.


„M-am implicat cât de mult am putut  pentru solicitărilor celor din asociaţie şi când a venit ideea de a avea o bisericuţă a noastră aici, un paraclis, am solicitat Episcopiei, pe atunci, aprobarea. A fost greu, dar am reuşit. Îi mulţumesc Părintelui Gabriel, cel care ne păstoreşte şi părintelui Onu, parohul Bisericii Mavrodolu pentru ajutorul pe care ni l-au acordat şi ni-l acordă“, mai spune el.

Profil
Născut: 24 mai 1961, comuna Bârla, Argeş
Studii: Liceul Sanitar cu specializarea balneofizioterapie şi masaj, la Cluj-Napoca
Experienţă: 17 ani în sistemul sanitar, din 2000 este preşedinte al Asociaţiei Nevăzătorilor din Argeş
Stare civilă: necăsătorit, are doi copii.

Ce-i place:
Îmi place să citesc. Prefer romanele psihologice şi sociale şi, ca lecturi mai uşoare, cele poliţiste. Prefer să „citesc“ pe Mp3 sau CD player pentru că aşa mai fac şi câte ceva prin casă.
Ce nu-i place:
Lipsa de sinceritate a oamenilor. Indiferent de situaţia în care mă găsesc eu sau cel de lâmgă mine, vreau sinceritate. Nu-mi place să văd suferinţa copiilor şi să văd oameni trişti.


Întrebări şi răspunsuri
Cum vede un nevăzător lumea?
Noi percepem lumea prin intermediul informaţiilor pe care le primim pe alte căi: auz, pipăit, miros. Cel mai mult de ghidăm după auz, dar şi pipăit.
Cum este relaţia dintre stat şi persoanele nevăzătoare la noi?
S-au făcut câţiva paşi importanţi în ultimii ani, dar pe programe de integrare socială nu s-a făcut mai nimic. Persoanele cu handicap nu se pot angaja chiar dacă se pricep la un anumit lucru.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite