Piteşti: Iarnă grea pentru 70 de familii din ŞtefăneŞti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Iarnă grea pentru 70 de familii din ŞtefăneŞti
Piteşti: Iarnă grea pentru 70 de familii din ŞtefăneŞti

Consiliul Local îi obligă să-şi cumpere centrale termice deşi nu au bani s-o facă Familiile sunt singurele care mai erau alimentate cu agent termic în sistemul centralizat din 20.000 de oameni cât numără oraşul.

 Consiliul Local Ştefăneşti a decis ca din iarna acestui an să nu mai furnizeze căldură în locuinţele oamenilor. Asta pentru că, din cei 20.000 de locuitori cât are oraşul, doar 70 de familii erau încă branşate la conducta Termoficării.
Centrala termică este un vis
Pentru că erau prea puţini şi serviciul nu mai putea fi menţinut, cele 70 de familii sunt obligate să se încălzescă la iarnă cum pot. Toate aceste familii locuiesc la blocurile din Ştefăneşti şi posibilitatea ca ei să-şi pună sobe în apartamente nu există. Singura lor şansă pentru a nu tremura în case la iarnă este să-şi pună centrale termice.
Problema este că sunt familii cu venituri mici şi mulţi copii, care abia îşi duc traiul de azi pe mâine, iar centrala nu este, pentru ei, decât un vis. Spre exemplu, în blocul 18 din Ştefăneşti doar câteva apartamente mai sunt branşate la conducta de încâlzire centralizată. Şi asta nu pentru că aşa au vrut, ci pentru că nu au avut vreodată bani să-şi pună şi ei centrale.
Nicu, un locatar în vârstă de 57 de ani, tâmplar de meserie, şi-a cumpărat apartamentul în acest bloc în 1990. A dat pe el 67.000 de lei, iar paradoxul este că, pentru a-şi băga şi gaze a cheltuit mai mult decât a dat pe casă.
„Am dat pe gaze mai mult ca pe casă. Gazele mi le-am băgat la câţiva ani după ce am luat apartamentul. Aici nici apă rece nu am avut mulţi ani. Ce să mai zicem acum că nu vom mai avea nici căldură. N-am cum să-mi pun centrală”, spune cetăţeanul.  

Legea junglei: nicio şansă pentru cei nevoiaşi
Într-o zonă în care conducta de apă rece se sparge săptămânal, unde abia acum câţiva ani s-au băgat gaze şi unde unii trăiesc în blocuri care arată, pe alocuri, ca după război, ar fi un lux neimaginat să dai în jur de 1.000 pentru a-ţi pune centrală.
 „Eu am pensie de 500 de lei. Cum să-mi iau eu centrală. Cine îmi dă mie măcar un credit să fac asta? Nimeni. Şi încă eu nu sunt aşa rău cum sunt alţii din preajmă. Uitaţi-vă la alte blocuri, acolo să vedeţi cum trăiesc oamenii“, spune Laura, o pensionară în vârstă de 53 de ani, arătând spre blocurile locuite de cetăţeni de etnie rromă. „Au mulţi copiii şi dacă îi întrebaţi ce probleme au, vă spun până mâine, Nu mai scăpaţi de ei. E vai de ei!“, adaugă pensionara.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite