Ştefan Găitănaru - Doctor în filologie şi autor a 10 cărţi de gramatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul universitar Ştefan Găitănaru a scris 10 cărţi de gramatică, fiind foarte cunoscut şi apreciat de studenţii de la Facultatea de Litere din Piteşti

Când stai de vorbă cu un doctor al literelor, trebuie să-ţi stăpâneşti vorbele. Fără să vrei, îţi trece prin minte că distinsul interlocutor te ascultă şi, în acelaşi timp, îţi suceşte cuvintele pe toate părţile, că le face deja, în mintea sa ascuţită, analiza morfo-sintactică.

Acest sentiment ţi-l lasă, la prima vedere, şi profesorul universitar doctor Ştefan Găitănaru, şeful catedrei de Limba Română de la Facultatea de Litere a Universităţii de Stat din Piteşti.

Om şcolit, citit şi educat, Ştefan Găitănaru impune respect prin ţinuta sa, dar şi prin spontaneitatea de care dă dovadă.

S-a născut la Ocnele Mari, în judeţul Vâlcea, pasiunea sa înfocată, fiind, încă de mic, lectura.

În 1974 a intrat în învăţământ, predându-le, timp de trei ani, elevilor de la Liceul Zinca Golescu. Cu acest prilej a ajuns în Argeşul din care, ulterior, a decis să nu mai plece.

După trei ani petrecuţi la catedra de liceu, timp în care şi-a dat definitivatul, profesorul Ştefan Găitănaru a decis că este cazul unui pas în faţă.

Aşa că s-a îndreptat către învăţământul superior, unde a şi obţinut un post de asistent universitar.

Studiul aprofundat şi dragostea pentru limba română l-au ajutat pe Ştefan Găitănaru să urce rapid treptele ierarhice, ajungând profesor universitar.

„Ca profesor, sunt apreciat de studenţi, pe care îi consider colegii mei. Pe parcursul predării mă focusez pe cei slabi. Deviza mea este aceasta: să-i găsesc pe cei care vor deveni mai mari şi mai buni ca mine, să le eliberez drumul spre a merge mai departe”, spune doctorul în litere.

A citit mii de cărţi
 „Am citit foarte multe cărţi. Am acasă trei biblioteci, cu peste 3000 de volume. Le-am citit pe acelea şi multe altele. Această pasiune a mea a fost stârnită de profesoara de limba română din şcoala generală, doamna Sevastiţa Ciuperceanu”, explică profesorul.

Ştefan Găitănaru îşi aminteşte că nu s-a aplecat către partea de literatură, pentru că se găseau foarte greu cărţi bune de critică literară.

În schimb, s-a orientat către gramatică, preferând lectura volumelor de semiotică şi pragmatică, mult mai accesibile.

10 cărţi publicate şi alte 3 în lucru

În 1992, apărea la Editura Universităţii din Piteşti, volumul „Gramatica limbii române pentru studenţii străini”, având semnătura profesorului Ştefan Găitănaru.

Acesta a fost volumul de debut în lumea specializată a literelor. I-au urmat alte nouă cărţi despre numeral, subiect şi propoziţia subordonată subiectivă, sintaxa limbii române, probleme de gramatică sau contextele diagnostice ale părţilor de vorbire.

În plus, profesorul piteştean a scris peste 200 de articole de critică literară şi gramatică în revista Academiei sau în cea a Uniunii Scriitorilor.

În perioada următoare, Ştefan Găitănaru are planuri editoriale mari.

„Vreau să public încă trei cărţi: una de lingvistică generală, să definitivez gramatica limbii române la care lucrez şi să găsesc un răgaz pentru a publica din încercările mele literare pe care le-am abandonat acum ceva timp. Le vreau publicate pentru că sunt ca o oglindă a mea”, spune cadrul didactic.

Profesorul crede că va reuşi să-şi îndeplinească toate aceste planuri atunci când se va retrage la ţară, visul său fiind acela de avea propria fermă.

PROFIL:

Născut. 17 septembrie 1951, Ocnele Mari, judeţul Vâlcea
Familie. Căsătorit cu Mihaela, au un băiat pe nume Teodor
Studii. Facultatea de Litere, Bucureşti; doctorat în filologie, Bucureşti (1993).

Ce îi place. Lectura, dar de ceva timp nu am mai găsit răgaz să citesc atât de multă literatură pe cât mi-aş dori şi, bineînţeles, gramatica, pe care o studiez cu mare drag.

Ce nu îi place. Neseriozitatea îmi displace cel mai mult la un om. Apoi aş vrea ca şi la noi sistemul de învăţământ să se apropie de cel străin, acolo unde se pune mare preţ pe interacţiunea profesor-elev şi aplicaţii

Întrebări şi răspunsuri:
Ce cărţi nu trebuie să lipsească din biblioteca unui student la Litere?
Studentul la Litere trebuie să citească mult. Pe lângă lecturile obişnuite, trebuie să aibă în bibliotecă Dicţionarele Academiei. Gramatica Academiei şi, neapărat, Dicţionarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic (DOOM) al Limbii Române.

 Ce scriitori vă plac?
I-am citit cu mare plăcere pe românii: Marin  Preda, Lucian Blaga şi Camil Petrescu, dar şi pe străinii Dostoievski sau Thomas Mann. Dar am iubit toate cărţile care mi-au trecut prin mână.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite