Spitalul Militar, unul dintre puţinele spitale de stat din ţară cu certificare ISO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 În condiţiile în care mai toate spitalele din ţară se confruntă cu  cu tot felul de probleme şi, aproape toate, merg  pe pierderi, la Spitalul Militar se face performanţă cu bani din profit. Luna aceasta, unitatea a primit şi certificare ISO pentru calitatea serviciilor sanitare.

De curând, Spitalul Militar din Piteşti a primit certificare ISO 90001  pentru calitatea serviciilor, din partea SRAC  şi IQNet – The International Certification Network – cea mai mare reţea internaţională, formată din cele mai importante organisme de certificare.

Asta însenmnă că la nivelul spitalului există un management  al calităţii şi sunt respectate  proceduri şi tehnici medicale  a căror calitate  este verificată periodic. ,,Toate acestea însemnă că  există certitudinea că aici se face un act medical  sigur şi de calitate. N-a fost tocmai uşor să obţinem.această certificare, pentru că, în primul rând, am pornit de la o clădire construită în anii 50 în care a trebuit să investim  şi  să aducem aparatură performantă, toate acestea cu bani din profit, pentru că spitalul Militar, face profit”, explică lt col. dr Laurenţiu Radu, comandantul Spitalului Militar.

Pentru obţinerea acestei cerificări a fost nevoie de implementarea unei serii de proceduri care-i fac pe angajaţii acestei unităţi să ”zbârnâie”. Aici nu există timpi morţi şi fiecare  salariat ştie exact ce are de făcut pentru că, altfel, suportă consecinţele.  Unitatea are o echipă proprie de audit  care verifică periodic anumiţi parametri . “Pot să aflu exact, spre exemplu, la orice oră din zi sau din noapte, câte minute a stat la sterilizat, cutare sau cutare instrument.”, spune comandantul spitalului. 

80% dintre pacienţii spitalului sunt civili

Spitalul are secţii de Cardiologie, Boli interne, Oftalmologie, Endiocrinologie, Chirurgie (inclusiv plastică), Radiologie, ORL şi , bineînţeles, ATI, cumulând 200 de paturi   (cam o treime din capacitatea Spitalului Judeţean) şi 250 de angajaţi, dintre care doar 7 sunt militari. Contrar a ceea ce cred mulţi dintre piteşteni, la Spitalul Militar se poate trata oricine.  Aici sunt arondaţi  militarii din judeţele Argeş Dâmboviţa, Teleorman şi Vâlcea însă ei nu reprezintă decât 20% dintre pancienţii unităţii. Ceilalţi  sunt civili.

 Servicii prompte  şi de calitate

 La Spitalul Militar, nu se aşteaptă ca-n alte unităţi.  Investigarea bolnavului începe în primele minute de la internare când i se recoltează probele pentru analize. Spitalul este tip momobloc, are  tomograf şi laboratoare moderne iar în câteva ore pacientului i se pune deja diagnosticul şi poate chiar intra în operaţie. O parte din secretrul managementului de success al acestei unităţi  stă în fluxul rapid al întregii activităţi. „ N-avem niciun interes să-l ţinem pe pacient în spital  3-4 zile inainte de a-i administra un tratament, pentru că asta  însemnă cheltuieli inutile. Timpul scurs  între intrarea pacientului în unitate şi stabilirea diagnosticului înseamnă  bani, iar noi nu  vrem să facem risipă ci economie.”.
 
 Pacienţi mulţumiţi

 “ Numai ideea că vin într-un spital  militar mă face să mă simt în siguranţă. Nu se compară cu mizeria de la Judeţean. E cu totul şi cu totul, altfel. Chiar dacă familia nici n-a putut  să mă viziteze pentru că nu era oră de vizită, tot îmi place  ”,  spune Cornel  Dumitru, pacient civil.



Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite