Piteşti: Marius Dicu, doctor în calculatoare la Spitalul Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Marius Dicu, doctor în calculatoare la Spitalul Judeţean
Piteşti: Marius Dicu, doctor în calculatoare la Spitalul Judeţean

De zece ani, fostul cadru militar administrează zi şi noapte reţeaua de calculatoare a Spitalului Judeţean Argeş.  

Pentru piteşteanul Marius Dicu, soft-ul şi hard-ul nu mai au nicio taină. Remontează şi montează la loc un calculator cu viteza luminii şi are grijă ca tot sistemul operaţional al spitalelor mari din Piteşti să funcţioneze perfect.

 
Doarme cu telefonul la ureche
De zece ani, Marius Dicu administrează reţeaua de calculatoare a Spitalului Judeţean Argeş, Spitalul Judeţean 2 şi Spitalul „Nicoale Bălcescu”, asta însemnând 250 de calculatoare, o staţie de lucru, cinci servere de conexiune şi un server de date. Este la butoane non stop şi doarme cu telefonul la ureche, pentru a răspunde imediat la solicitări.

 „Programul meu de lucru începe la ora 07.30, însă niciodată nu ştiu când se termină. Au fost multe situaţii în care am fost nevoit să plec noaptea de acasă pentru a rezolva anumite deficienţe intervenite în reţea. Spre exemplu, dacă se blochează reţeaua, nu mai poţi face nici internări şi trebuie să intervin rapid acolo unde este cazul.”, spune responsabilul IT de la Spitalul Judeţean. 


În armată răspundea de parcul auto
Aparent uşoară, meseria lui Marius Dicu necesită pe lângă cunoştinţe ample în domeniul informaţicii şi multă rabdare. O stiuaţie specială cu care s-a confruntat de când este angajatul Spitalului Judeţean Argeş s-a petrecut în urmă cu trei ani.

 „ Mi-a bubuit reţeaua pe 30 decembrie. Am ajuns acasă a doua zi. Am făcut o parte din Revelionul acelui an în faţa calculatoarelor, la spital. Mi-a luat două luni să pun la punct tot sistemul.”, precizează Marius Dicu.

Înainte de a ajunge specialist în calculatoare, Marius Dicu a îmbrăcat pentru scrut timp haina militară. În 1993 a absolvit cursurile Institutului Militar „Basarab I” din Piteşti, fiind detaşat la o unitate specială din Carei, unde timp de un an a fost şeful parcului auto. A simţit însă că alta este vocaţia lui, astfel că a demisionat din Armată, fiind actualmente locotenent în revervă.

„ La Carei, răspundeam de tot parcul auto. Concret pregăteam pentru intervenţii autoutilitarele mari, blindatele, tancurile sau tunurile. Nu am stat decât un an în armată. Mi-am dat demisia pentru că am siţit că locul meu nu este acolo.”

După ce a trecut în revervă, Marius Dicu, care în copilărie a fost campion naţional la lupte greco-romane s-a dedicat exclusiv calculatoarelor. „Dacă nu ţii pasul cu tehnologia nu ai cum să lucrezi în domeniul calculatoarelor. Nici nu mai ştiu câte cursuri de perfecţionare am făcut până acum la Bucureşti. Ideea este că sunt pasionat de calculatoare, dovadă că acum sunt student în anul II la Facultatea de Matematică şi Informatică din Piteşti.”, conchide exeprtul în informatică de la Spitalul Judeţean Argeş.

Întrebări şi răspunsuri

Cât timp îţi ia ca să devirusezi un calculator?
Depinde de natura virusului şi de fişierele pe care le-a afectat. Poate să-mi ia o zi sau o oră. Cert este că un antivirus bun, te scapă de belele. Eu folosesc NOD 32, care după părerea mea este performant şi nu ocupă atât de mult din resursele calculatorului cum se întîmplă cu Kaspersky, considerat cel mai eficient antivirus.

Există vreo "boală" în domeniul calculatoarelor căreia să nu-i găseşti leac?
De regulă, cele mai multe calculatoare se defectează ori din cauza hardu-lui, ori din cauza soft-ului. Aici este domeniul meu şi pot rezolva orice problemă. În schimb, spre exemplu, nu poţi repara o placă de bază sau memoria calculatorului. Aici numai roboţii au succes.

Ce-i place:
„ Cel mai mult îmi place să pescuiesc în timpul liber. Ultima dată am fost cu câţiva amici la pescuit pe Olt. Nu am prins cine ştie ce, dar nu asta e important. Pur şi simplu, mă relaxez la pesuit. De asemenea, şi călătoriile îmi plac, în special excursiile la munte.”, spune Marius Dicu

Ce nu-i place
„ Nu-mi place minciuna, în primul rând. Totodată, urăsc impocrizia şi îngâmfarea oamenilor. Cei care au un astfel de comportament, sunt lipsiţi total de caracter.”, declară specialistul IT de la Spitalul Judeţean Argeş.

Profil: Marius Dicu

Născut: 20.09. 1973 (Piteşti)
Studii: Institutul Militar „Basarab I” Piteşti
Experienţă: administrator reţea de calculatoare
Familie. căsătorit, are doi copii

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite