Piteşti: Spitalele din Argeş, luate la puricat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi au demarat controalele în toate cele 17 spitale cu paturi din judeţ, după tragedia produsă la Maternitatea Giuleşti. Primele pe listă au fost Spitalul de Pediatrie, Spitalul Judeţean şi Spitalul TBC. Nicio unitate medicală din judeţ nu are detectoare de fum, spun specialiştii

A început operaţiunea „Puricatul spitalelor”. De astăzi şi până la sfârşitul săptămânii, echipe mixte formate din cadre de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectori de la Direcţia de Sănătate Publică Argeş vor verifica 17 unităţi spitaliceşti cu paturi din judeţ.

Acţiunea vine după ce, zilele trecute, a avut loc tragedia de la maternitatea Spitalului Giuleşti din Bucureşti, când cinci bebeluşi şi-au pierdut viaţa şi alţi şase au fost răniţi în urma unui incendiu izbucnit la secţia de Terapie Intensivă.

Primul-ministru Emil Boc a făcut o videoconferinţă cu toţi prefecţii în care a cerut constituirea unor grupuri de anchetă care să verifice la sânge cum se respectă în spitale legislaţia specifică prevenirii şi gestionării situaţiei în cazul izbucnirii unei explozii sau a unui incendiu.

Spitale fără detectoare de fum
Controalele efective au început astăzi, de la ora 8.30, în Spitalul TBC, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti şi Spitalul de Pediatrie şi au vizat două tipuri de nereguli: organizatorice şi tehnico-practice.

Astfel, pompierii şi inspectorii medicali au verificat căile de acces şi de evacuare, limitarea propagării încendiilor în interiorul construcţiilor, exploatarea instalaţiilor utilitare (electrice, de termoficare, aer condiţionat, alimentare cu gaze şi apă), precum şi asigurarea măsurilor tehnice de detectare a incendiilor.

La această ultimă măsură, toate spitalele argeşene sunt repetente. Mai precis, ar putea izbucni în voie un incendiu, pentru că unităţile medicale nu sunt dotate cu detectoare de fum, care ar putea preveni foarte uşor o catastrofă.

 „Noi am mai făcut verificări în spitale, unele chiar la începutul anului. Din ce am văzut, niciun spital nu are detectoare. Acestea costă bani, iar cine ar trebui să-i aloce, practic, nu-i are. Cu toate că în spitale, datorită gresiei şi faianţei, riscul de incendiu nu e chiar atât de mare, totuşi ar trebui să fie reglementat şi acest lucru. Este neapărată nevoie de aceste detectoare, ar trebui impuse”, spune colonelul Eugen Badea, şeful Inspecţiei de prevenire, din cadrul ISU Argeş.

„Detectoarele n-au fost o prioritate”
„Pentru spitale, detectoarele de fum nu au reprezentat o prioritate la achiziţii. Din fondurile care au venit de la Ministerul Sănătăţii, în ultimii, ani nu erau alocaţi bani pentru aceste echipamente. Dar realitatea ne convinge că sunt mai mult decât utile, sigur că avem nevoie de ele. Noi vom face tot posibilul să ne cumpărăm unele în viitorul apropiat”, spune Răzvan Marmandiu, directorul Spitalului TBC Piteşti.

Comisiile de verificare au termen până săptămâna viitoare să finalizeze toate controalele şi să întocmească un raport.

„Cu siguranţă vor fi depistate multe nereguli în această săptămână în toate spitalele controlate. Şi nu ne vom da în lături de la a aplica amenzi şi sancţiuni. E vorba de siguranţa pacienţilor”, spune Anca Alexandrescu, director al Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite