UPDATE: Doliu în familia prefectului Gheorghe Davidescu: soţia sa a încetat din viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceul de Artă Dinu Lipatti este în doliu după moartea prof. Iuliana Davidescu
Liceul de Artă Dinu Lipatti este în doliu după moartea prof. Iuliana Davidescu

S-a stins din viaţă soţia prefectului de Argeş Gheorghe Davidescu. Iuliana Davidescu a fost profesoară de canto popular la Liceul de Artă “Dinu Lipatti” şi a format zeci de generaţii de artişti, elevii ei câştigând numeroase premii la concursurile de gen din ţară şi din străinătate.

UPDATE: 13 octombrie, ora 11.17 Sute de oameni au venit la casa din Trivale să-i aducă un ultim omagiu soţiei prefectului

Lacrimi şi durere în casa familiei Davidescu. Soţia prefectului de Argeş s-a stins din viaţă după ce a luptat din răsputeri, timp de trei ani şi jumătate, cu o boală necruţătoare: cancerul.

O femeie deosebită, un suflet blând şi un caracter excepţional, Iuliana Davidescu va rămâne în totdeauna în sufletele celor care au cunoscut-o şi îi va veghea din Ceruri, ocrotindu-i. O mama deosebită, o soţie model, o gospodină desăvârşită şi o profesoară talentată, soţia prefectului se simţea împlinită, mai ales când şi-a văzut fiul căsătorit şi spera să devină şi bunică. În urmă cu trei ani a primit însă o veste care avea să-i umbrească fericirea: a aflat că suferă de cancer. A ales însă să se trateze în ţara pe care a iubit-o atât de mult şi deşi a suferit cinci operaţii, boala a continuat să-i macine trupul, dar nu şi speranţa că se va face bine.Dumnezeu a ales însă să o ia alături de El.


Iuliana Davidescu s-a stins din viaţă la 55 de ani. A lăsat în urma sa zeci de generaţii de tinere talente şlefuite cu răbdare şi grijă. Cariera de profesor a început-o în urmă cu 33 de ani, iar în ultimii ani a fost şefa catedrei de canto popular, pe care de altfel a şi înfiinţat-o, la Liceul de Artă “Dinu Lipatti”.
O candelă stă aprinsă în holul Liceului de Artă Dinu Lipatti, lângă fotografia profesoarei Iuliana Davidescu. Cei care  trec pe lângă ea se opresc o clipă să spună câte o rugăciune pentru cea pe care boala n-a cruţat-o. Un alt tablou îndoliat, cu zâmbetul Iulianei Davidescu  veghează în clasa în care profesoara preda. Colegii săi aşa vor să şi-o amintească, zâmbind. Cu lacrimi în ochi o privesc pe cea le-a fost o colegă adevărată şi spun câte o vorbă frumoasă despre profesoara de canto popular, nu pentru că aşa se face, ci pentru că, despre fosta lor colegă nu se poate vorbi decât la superlativ.


“Ce m-a impresionat cel mai mult la Iuliana Davidescu a fost dragostea şi dăruirea  cu care  şi-a ajutat elevele. Pentru concursurile la care fetele participau, Iuliana Davidescu suporta toate cheltuielie suplimentare pentru că îşi dorea forte mult ca ele să nu aibă griji materiale ci să se concentreze pe muzică. Le cumpăra, din banii ei, până şi costume populare. A fost un om bun, o colegă minunată şi un dascăl de excepţie”, a mărturisit Constantin Berceanu, directorul adjunct al Liceului de Artă Dinu Lipatti din Piteşti.

 “Iuliana Davidescu n-a fost doar soţia prefectului, a fost un profesor excepţional. Din mâinile ei au ieşit atâţia oameni de valoare. I-a fost atât de drag să preade, a iubit atât de mult această meserie, şi-a iubit atât de mult elevii, încât a făcut eforturi şi a veni la şcoală chiar şi în ultimele sale săptămâni de viaţă, cu acelaşi zâmbet calm şi liniştitor cu care ne-a onorat atâţa ani. Mi-amintesc cum ne aducea, tocmai de la Baia Mare, de unde era, castane comestibile, cum le punea pe catedră, fericită că ne poate face o bucurie… o fiinţă extraordinară!”, a declarat, cu lacrimi în ochi,  prof. Magdalena Ioan, una dintre colegele de la Dinu Lipatti.

Iuliana Davidescu este  fondatoarea a catedrei de muzică vocală tradiţională românească a Liceului de Artă Dinu Lipatti din Piteşti, căruia i-a sporit prestigiul prin  numeroasele premii la concursurile şi olimpiadele naţionale şi internaţionale  câştigate de elevii săi.
“A fost şeful catedrei pe care a înfiinţat-o, un pedagog apropiat de elevii săi, un om de o moralitate desăvârşită, apreciat şi iubit de mulţi. Este o pierdere pentru acest liceu, pentru noi toţi!”, a mărturisit, printre lacrimi, Mariana  Stan, directorul Liceului de artă Dinu Lipatti.

 Le-a promis colegelor că se va întoarce  la catedră

 Ultimele zile de viaţă ale Iulianei  Davidescu s-au scurs pe unul dintre paturile secţiei Terapie Intensivă a Spitalului Militar din Piteşti. Joi, cu  doar patru zile înainte de a se stinge, câţiva dintre colegii săi i-au făcut o vizită.


“A făcut fetelor care au trecut să o vadă, o promisiune. Le-a spus că de luni se se va întoarce la cursuri. Era o luptătoare şi, deşi ştia că boala pe care o are era gravă, avea speranţa că se va vindeca. Nu şi-a mai ţinut promisiunea şi ne-a părăsit chiar în lunea despre care vorbea. A plecat dintre noi fericită pentru ce a lăsat în urmă pe plan profesional şi personal. Era mândră de fiul ei, sportiv de performaţă, pe care  l-a văzut căsătorit. Şi-ar fi dorit şi nepoţi, dar boala n-a mai aşteptat-o!”, povesteşte colega sa, Magdalena Ioan.

Înmormântarea va avea loc mâine, la prânz
Trupul neînsufleţit al Iulianei Davidescu a fost depus acasă, conform dorinţei sale, acolo unde sute de oameni au venit să-i aducă un ultim omagiu. Slujba de înmormântare este programată mâine, la ora 12.00, la biserica Adormirea Maicii Domnului, din Trivale, iar înhumarea se va face în cimitirul de la Smeura, aproape de casa pe care a îngrijit-o cu multă dăruire.

O boală crudă, cancerul, a luat-o însă prea devreme la ceruri, la vârsta de doar 55 de ani, lăsând în urmă un fiu şi un soţ îndureraţi etern. Colegii vorbesc despre doamna Davidescu cu ochii în lacrimi şi spun că era o femeie blândă, deosebită şi plină de viaţă.

A luptat cu boala mult timp şi a venit la cursuri până în luna septembrie, deşi era grav bolnavă. Ultimele două săptămâni din viaţă le-a petrecut însă internată la secţia Terapie Intensivă a Spitalului Militar din Piteşti.

Un profesor excepţional

 Deşi ştiau că suferă de cancer, colegii de la Liceul de Artă Dinu Lipatti din Piteşti refuză să creadă că Iuliana Davidescu nu mai este printre ei.

 O candelă a fost aprinsă în holul liceului de Artă Dinu Lipatti, lângă fotografia profesoarei Iuliana Davidescu,  iar cei care  trec pe lângă ea se opresc o clipă să spună câte o rugăciune pentru cea pe care boala n-a cruţat-o.

Timp de o lună,  prefectul Gheorghe Davidescu se va afla în concediu de ohihnă pentru a-şi conduce soţia pe ultimul drum aşa cum se cuvine. Transmitem condoleanţe familiei Davidescu pentru pierderea suferită!

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite