Şomeri de lux cu 2000 de lei pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Aceasta este cea mai mare indemnizaţie pe care o primeşte un şomer argeşean. Şaizeci şi opt de argeşeni se descurcă lunar mai bine decât mulţi angajaţi. Aceştia primesc între 1000 şi 2000 de lei pentru că nu mai au un loc de muncă.

Pierderea locului de muncă reprezintă un impas în viaţa multor oameni, mai ales de când indemnizaţiile de şomaj au fost diminuate de Guvern. Există însă şi şomeri fericiţi. Mai mulţi argeşeni se pot lăuda însă că trăiesc decent cu suma pe care o primesc lunar ca ajutor de şomaj.


Cei mai norocoşi dintre aceştia, 68 la număr, primesc lunar între 1000 şi 2000 de lei, mai mult chiar decât unii angajaţi care muncesc zilnic minimum opt ore. Veniturile lunare ale acestora din partea statului pot fi considerate de lux, în comparaţie cu argeşenii de rând care au rămas fără un loc de muncă şi primesc sub 600 de lei.


Şomerii de lux provin din comunicaţii şi construcţii
Şomerii cu cele mai mari indemnizaţii sunt foşti angajaţi din domeniul comunicaţiilor şi al construcţiilor şi au avut salarii de ordinul zecilor de mii.
Cea mai mare sumă primită ca ajutor din partea statului de un şomer argeşean este de 1969 de lei pe lună.


„Eheee...păi ăla care ia atât e boier. Eu abia mă descurc cu un şomaj de 540 de lei pe lună şi am şi copii mici acasă. Asta e acum, fiecare primeşte atât cât munceşte. Ne căutăm de muncă în continuare şi până atunci încercăm să ne descurcăm cu cât primim, altceva n-avem ce face”, spune Ionuţ Gheorghe, de 38 de ani, şomer.


Cuantumul indemnizaţiei de şomaj este o sumă care reprezintă 75% din salariul de bază minim brut pe ţară, la care se adaugă un procent din media salariului de bază lunar brut în ultimele 12 luni de muncă ale şomerului, care variază între 3% pentru persoanele care au cotizat minim 3 ani şi până la 10% pentru cei care au cotizat cel puţin 20 de ani.


8500 de şomeri se descurcă cu mai puţin de 600 lei lunar

„Nu toţi şomerii sunt însă la fel de norocoşi. Din cei 18.842 de şomeri înregistraţi la sfârşitul lunii februarie, 10.042 sunt şomeri indemnizaţi. Cei mai mulţi dintre aceştia, adică 8.580 de persoane, obţin o indemnizaţie de şomaj de până la 600 de lei pe lună”, a spus Iulian Nicolae, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Argeş.


În rândul celor cu şomaj sub 600 de lei intră şi absolvenţii unor forme de învăţământ – liceu, facultate sau master – 1.149 la număr.
În luna februarie 2253 de şomeri au ieşit din şomaj, 652 din aceştia fiind încadraţi în muncă. Restul şi-au pierdut indemnizaţia de şomaj pentru că nu au vrut să se angajeze sau să urmeze un curs de formare profesională – 8 dintre aceştia, nu s-au prezentat la viză – 29, nu au venit să-şi reînnoiască cererea de muncă după expirarea perioadei de indemnizare – 1213, au plecat în străinătate – 26, s-au pensionat – 18 sau au intrat în concediu de maternitate – 43.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite