„Șomer cu studii, caut loc de muncă!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florian Badea a fost disponibilizat în luna iulie a anului trecut şi de atunci a depus peste 50 de cv-uri pentru a se angaja. Omul a lucrat 26 de ani la BAT Bascov, ca subinginer, dar spune că acum ar fi dispus să se angajeze şi pe un post cu studii medii, numai să nu mai stea acasă.

Florian Badea (45 de ani) locuiește lângă Pitești, în comuna Bascov. Soția sa este croitoreasă, iar fiica este studentă. De câteva luni, omul trăiește un coșmar: deși a încercat încă din luna decembrie a anului trecut să-și găsească o slujbă, niciun angajator nu pare interesat de studiile sale superioare și de experiența de aproape 30 de ani în câmpul muncii.

Dat afară după 28 de ani de muncă

Din 1985, Florian Badea s-a angajat la BAT Bascov, asta după ce, mai înainte, lucrase doi ani la Fabrica de micromotoare, ca prelucrător prin așchiere. La noul loc de muncă, avea ca misiune să coordoneze oamenii din subordine și să verifice lucrările și activitățile de prelucrări prin așchiere. Acolo, 26 de ani a lucrat Florian Badea de dimineața până seara, până în luna iulie 2010, când a aflat că va fi dat afară din cauza restructurării a 15 posturi. Alături de ceilalţi foşti angajaţi ghinionişti, el a intrat în șomaj din luna august, dar viața monotonă de acasă nu-i priește.

„Sunt învățat să muncesc. Nu pot să stau acasă. Soția nu câștigă bine, avem o fată care e studentă și are și ea nevoie de atâtea lucruri”, se plânge bărbatul.

„Caut patron cumsecade!”

În disperarea sa de a-şi găsi un loc de muncă, Florian Badea a depus până acum peste 50 de CV-uri, atât la Dacia, cât şi la alte firme din Mioveni, Piteşti sau Bascov. Ghinion, însă. De fiecare dată a fost întâmpinat cu aceleaşi reacţii.

„Mi s-a spus că nu duc lipsă de oameni cu studii superioare. Alţii mi-au zis că vârsta mea ar fi o problemă şi că acum se caută mai mult tinerii. Caut şi eu un patron cumsecade, care să mă angajeze. Sunt dispus să fac orice, îmi place munca”, ne-a spus bărbatul care mai are de ridicat indemnizaţia de şomaj până în luna iulie a acestui an. “Nu vreau să stau în şomaj, că mai am destulă putere de muncă”, a concluzionat omul.

40 de posturi în tot judeţul

În această săptămână, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Argeş sunt înregistrate 700 de posturi vacante, dintre care cele mai puţine, respectiv 40, sunt cele pentru persoanele cu studii superioare.

„Cu toate acestea, numărul locurilor de muncă pentru cei care au absolvit o facultate este în creştere, au fost situaţii, spre sfârşitul anului trecut, când aveam doar cinci posturi care li se adresau”, spune Elena Mateescu, director coordonator al AJOFM Argeş.

Printre posturi se numără cele de contabili şefi, agenţi vânzări, ingineri, proiectanţi, maiştri, consilieri juridici sau operatori pe calculator.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite