Sistemul milităresc face spitalul profitabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 La Spitalul Militar sunt operaţi pănă la 20 pacienţi pe zi
La Spitalul Militar sunt operaţi pănă la 20 pacienţi pe zi

În condiţiile în care mai toate spitalele din Argeş merg pe pierderi, la spitalul Militar se face performanţă cu bani din profit.

După ce a realizat,din venituri proprii, investiţii de 700 de mii de ron, achiziţionând aparatură, instrumentar şi o salvare de Tip A , Spitalul  Militar a rămas cu un profit de 1,6 milioane de euro,  sumă care-i permite  efectuarea  în continuare a unor operaţiii, care, până acum, pe Europa de Sud-Est n-au fost efectuate decât la acest spital şi la  Spitalul Clinic  de Urgenţă Floreasca.  

Doar 20% dintre pacienţii spitalului sunt militari 


 La Spitalul Militar se poate trata oricine.  Aici sunt arondaţi  militarii din judeţele Argeş Dâmboviţa, Teleorman şi Vâlcea dar ei nu reprezintă decât 20% dintre pancienţii unităţii. Restul sunt civili. “Orice asigurat al CNSAS se poate interna aici cu o trimitere de la medicul de familie, Asta dacă nu este o urgenţă. Legea permite ca pacientul  să-şi aleagă medicul care care să- trateze. 80% dintre pacienţo noştri sunt civili.“ spune lt col. dr Laurenţiu Radu, comandantul Spitalului Militar.

 Unitatea are 200 de paturi  (cam o treime din capacitatea Spitalului Judeţean) şi 250 de angajaţi dintre care doar 7 sunt militari. Cum reuşeşte acest spital să meargă pe plus. Simplu: pune accent pe  detalii.  Investigarea pacientului începe în primele minute de la internare când i se recoltează probele pentru analize. Spitalul este tip momobloc, are  tomograf şi laboratoare moderne iar în câteva ore pacientului i se pune deja diagnosticul şi poate chiar intra în operaţie. „Să-l ţii pe pacient în spital  3-4 zile inainte de a-i administra un tratament însemnă cheltuieli inutile. Economia de timp între intrarea pacientului în unitate şi stabilirea diagnosticului înseamnă  economie de  bani.”, explică comandatul unităţii care spune că o parte din secret stă în fluxul rapid al întregii activităţi.  Numai pe chirurgie, medicii de aici efectuează  până la 250 de intervenţii lunar. Spitalul are secţii de Cardiologie, Boli interne, Oftalmologie, Endiocrinologie, Chirurgie (inclusiv plastică), Radiologie, ORL şi , bineînţeles, ATI.

 Economii se fac şi la  medicamente. ”Am eliminat polipragmazia. Nu poţi să prescrii unui pacient 270 de comprimate în 5 zile  cum se întâmpa odată pentru că asta înseamnă un pumn de pastile.  Gestionăm foarte bine ceea ce avem iar aprovizionarea se face  la intervale mici, strict în funcţie de necesar, pentru că că nu ne permitem să facem stocuri de medicamente care nu ne trebuie”, spune doctoral.

 Curăţenie şi disciplină


 Pacienţii obligaţi să facă duş înainte de operaţie.
  Curăţenia domneşte la Spitalul Militar pentru că şi ea însemnă … tot economie.  Pacienţii sunt obligaţi ca înainte de opreraţie să treacă pe la duşuri. Infirmierele le dau oricând o mână de ajutor “ Oricât i-am da noi cu iod, dacă nu şi-a făcut duş înainte, pacientul face cu siguranţă cel puţin o infecţie a pielii. Asta însemnă cheltuieli suplimentare cu antibiotice şi nu numai.În week-end  infirmierele  dezinfectează şi freacă tot, ca pe vapor, pentru că infecţiile se tratează în primul rând cu ... multă cuurăţernie”, spune doctorul
 
 E altceva!
 “ În primul rând te simţi în siguranţă. Nu se compară cu mizeria de prin alte spitale. E disciplină ca la armată. E altceva! Nici copiii n-au reuşit să intre să mă vadă, pentru că nu era oră de vizită. Au aşteptat ceva timp dar au înţeles că aici e multă rigoare.”,  spune Ilie Panait, pacient civil.



“ O parte din finanţare se face de către Casa Asigurărilor de ănătate a Apărării, Ordinii Publice,Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti (CASAOPSAJ) dar acum aceasta este subordonată Case Naşionale de Asigurări de Sănătate”

 Caseta
 Pe 12  februarie o echipă din Franţa va veni la Spitalul Militar pentru efectuarea unor intervenţii  endoscopice pentru hernie hiatală, care implică cheltuieli foarte mari întrucât presupun folosirea unor dispozitive de unică folosinţă în valoarec de 2000 de euro firecare, pe care spitalul şi le poate permite tocmai din profit. O astfel de intervenţie a fost efectuată în premieră aici, în urmă cu un an iar în toată Europa de Sud Est, astfel de operaţii nu s-au mai făcut decât la Spitalul Floreasca din Capitală. 6 pacienţi care suferă de boala refluxului gastroesofagian vor ieşi din sala de operaţie fără niciun fel de incizie. Cu ajutorul unui dispozitv întrodus prin orificiul bucal, se crează o valvă între esofag şi stomac care va împiedica orice reflux dinspre stomac spre esofag. Cu această metodă noninvazivă, pacienţii vor putea pleca acasă nu după 4-5 zile de spitalizare ci în mai puţin de 24 de ore.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite