Sindicatul angajaţilor din Primăria Piteşti îşi caută dreptatea în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicatul Independent al Salariaţilor din cadrul Primăriei Pitesti a dat în judecată toate conducerile instituţiilor aferente, pentru recuperarea unor drepturi băneşti care nu au mai fost acordate din luna ianuarie a acestui an, cu toate că acestea au fost prevăzute în contractul colectiv de muncă

Angajaţii din cadrul Primăriri şi a instituţiilor subordinate acesteia ar fi trebuit să primească un drept special pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă, a cărui valoare se ridica la suma de 310 lei brut. Chiar dacă în 2009, aceşti bani au fost primiţi de salariaţi, din ianuarie 2010, chiar dacă au fost viraţi de Primărie, au fost opriţi de Direcţia de Finanţe pe motiv că sunt interzişi de legea salarizării şi ordonanţa 1


Instanţa, singura soluţie
Sindicatul a găsit că cea mai bună măsură care poate fi luată în acest caz este să se adreseze instanţei. Până acum, procesul intentat primarului Tudor Pendiuc a fost câştigat de sindicat, iar dacă decizia nu va fi atacată cu recurs şi va fi în acest fel favorabilă angajaţilor Primăriei, ar urma ca fiecare dintre aceştia să primească suma de 310 lei brut retroactiv din luna ianuarie, în maximum 15 zile de la hotărârea definitivă şi irevocabilă.


Angajaţii – disperaţi de reducerea salariilor
Mihai Foamete, liderul sindical, declară că salariaţii din cadrul Primăriei şi a instituţiilor subordonate trec prin moment dificile, în care veştile proaste parcă nu se mai termină.
“Anul acesta era ultimul în care, conform contractului, se mai primeau aceşti bani reprezentând dreptul special pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă, drept pe care îl primim încă din 2008. Oamenii aşteaptă cu nerăbdare hotărârea instanţei de judecată, chiar dacă aceasta nu era o sumă foarte mare, dar cumulat cu reducerile de salarii este o situaţie mult prea grea pentru ei”, explică liderul Mihai Foamete. 


Condiţii neprielnice de lucru la Filarmonică
Şi conducerea Filarmonicii Piteşti a fost dată în judecată de sindicat. Şi aici angajaţii speră într-o soluţionare pozitivă pentru ei, având în vedere că din cei 86, 34 de salariaţi au un venit minim de 540 de lei, care va scădea la 1 iulie cu 135 de lei, conform noii legi. Pentru ei, cei 270 de lei pe care îi primeau lunar până în decembrie era o sumă care compensa foarte bine venitul mic.
„Până acum am avut trei înfăţişări, iar pe 16 iunie avem alt termen.  Eu sunt dat în judecată ca angajator pe obligaţia de a face. La noi răceşte foarte mult personalul, într-adevăr, din cauza condiţiilor din sala de repetiţii. Şi pentru că nu le putem asigura condiţii corespunzătoare de muncă, atunci ei ar fi trebuit să primească aceşti bani”, spune directorul general al Filarmonicii Piteşti, Jean Dumitraşcu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite