INEDIT Simulare a pompierilor argeşeni în cazul unui cutremur de 8 grade pe Richter

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum ar reacţiona autorităţile dacă mâine s-ar produce în Vrancea un cutremur de 8 grade pe scara Richter, resimţit şi în Argeş? Asta au închipuit pompierii argeşeni care îşi vor testa capacităţile de gestionare a dezastrelor printr-un exerciţiu care va avea loc la Barajul Sătic din Rucăr şi în localităţile situate în aval de acumularea Pecineagu.

Pompierii argeşeni îşi iau măsuri preventive în eventualitatea producerii unui cutremur de opt grade pe scara Richter. Mâine, va avea loc un exerciţiu la barajul Pecineagu, acolo unde se presupune că ar avea loc avarii la structura de rezistenţă. Scenariul realizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş este următorul:

"La ora 11.30, în zona epicentrului Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea peste 8 grade pe scara Richter, la  o adâncime de aproximativ 75 Km, cutremurul fiind înregistrat şi de seismograful barajului Pecineagu, unda de propagare seismică manifestându-se longitudinal spre direcţia S-V afectând şi zona de N-E a judeţului Argeş şi implicit zona acumulării Pecineagu producând avarii grave structurii de rezistenţă.În urma seismului înregistrat cele 4 vane încep să cedeze treptat, instalaţiile hidraulice de manevrare nemaiputând fi acţionate, iar pentru siguranţa amenajării hidrotehnice Pecineagu şi atenuarea efectelor distructive se efectuează goliri controlate la un debit aproximativ de 200 mc/s. Cotele apelor râului Dâmboviţa fiind ridicate pot provoca inundarea gospodăriilor, utilităţilor publice  si a altor construcţii din zonele joase ale localităţilor din aval de acumularea Pecineagu", se arată în "scenariul" întocmit de pompieri.

Cetăţeni evacuaţi şi elevi blocaţi în sălile de clasă

 
Mai departe, exerciţiul urmăreşte declararea stării de alertă, evacuarea populaţiei şi a bunurilor din localităţile Rucăr, Dâmbovicioara, Dragoslavele, Stoeneşti şi Cetăţeni.

"Unda de viitură a surprins 40 elevi aflaţi în timpul cursurilor la şcoala generală Sătic precum şi grupuri de persoane aflate în locuinţele proprii, o parte din acestea refugiindu-se în zone mai înalte, iar o parte fiind izolate pe acoperişurile locuinţelor. Pe timpul acţiunilor de autoevacuare mai multe persoane au fost  surprinse de unda de viitură şi s-au refugiat în zone protejate, de asemenea există indicii că mai multe persoane sunt înecate,  fiind semnalate şi deversări de reziduuri petroliere pe suprafaţa apei", mai spun pompierii.

Exerciţiu de amploare

Exerciţiul are ca scop pregătirea şi totodată testarea abilităţilor forţelor de intervenţie în a gestiona un eventual dezastru. Vor participa peste 200 de persoane, printre care se numără şi reprezentanţi ai Hidroelectrica, Crucea Roşie Argeş, Administraţia Bazinală a Apelor Argeş Vedea, precum şi militari de la Batalionul 30 Vânători de munte Dragoslavele.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite