Semințe olandeze pentru grădinile argeșenilor
0Cam 85% din seminţele care se vând în judeţul nostru provin din Olanda. Producătorii locali au renunțat demult la afacerile cu semințe din cauza costurilor ridicate de producție, costuri necompetitive cu cele ale furnizorilor străini.
Primăvara i-a scos la lucru pe agricultori. De săptămâna trecută au început însămânţările în grădinile argeșenilor. Majoritatea semințelor pe care agricultorii le-au găsit și încă le mai găsesc în hipermarketuri, magazinele de profil sau în buticurile cu de toate sunt de origine olandeză, dar ambalate în România. Mai rar găsești material autohton pentru însămânțat.
“Singurul producător autorizat de semințe din Județul Argeș a renunțat la afacere încă din anul 2000. De atunci, în Argeș nu se mai produc semințe. Tot ceea ce există pe piață provine preponderent din Olanda, însă sunt și semințe din Italia și România, acestea din urmă, din ce în ce mai puține.”, explică Lucia Chițulescu, directorul executiv al Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor (ITCSMS) Argeş. Prețurile variază între 1si 2,5 lei plicul, fie că este vorba de roşii, morcovi, vinete, ardei, gogoşari, castraveşi, păstârnac, conopidă, varză, ţelină, mărar, pătrunjel, dovlecel sau pepene.
Specialiștii spun că seminţele aduse din Olanda au toate şansele să rodească pe terenurile agricultorilor argeşeni pentru că sunt adaptate solurilor de la noi. Nu același lucru pot spune și despre semințele vândute la colț de stradă în cazul cărora există riscul să nu germineze. Există o practică, de a scoate la vânzare plicurile nevândute în anii precedenţi sau de a reambala seminţele rămase pe stoc iar cei care dau banii pe astfel de plicuri ar putea aștepta în zadar să răsară ceva din ceea ce au însămânțat.
“Săptămâna aceasta desfășurăm o serie de verificări în rândul comercianților de astfel de produse și-i sfătuim pe agricultori să cumpere semințe doar din magazinele de specialitate sau din hipermarketuri. ”, spune Lucia Chițulescu directotul ITCSMS Argeș.
Rapiță în loc de conopidă
În cazul celor care cumpără la întâmplare semințe mai există un risc: acela ca din ceea ce au însămânțat să răsară cu totul altceva decât ceea ce figura pe eticheta produsului.
“Chiar anul trecut am cumpărat din piață, de la tarabe, două pliculețe de semințe de conopidă și m-am trezit că a răsărit rapiță. N-a fost prima dată când mi s-a întâmplat asta. Am mai cumpărat semințe de la piață, la linguriță și n-au fost ce pretindea vânzătorul, însă de data aceasta m-a surprins pentru că erau și ambalate.”, spune Doina Constantin, 49 de ani, agricultor.
Aceleași riscuri există și în cazul răsadurilor
“În cazul producătorilor de răsaduri, controalele noastre vizează semințele folosite pentru obținerea lor și se opresc aici. Mai departe, la cumpărare, se merge pe încredere pentru că nici cel mai experimentat specialist nu poate spune, în cazul unui răsad, dacă e vorba, de exemplu, de ardei lung sau de ardei gras.”, spune directotul ITCSMS Argeș