UPDATE Secretarul de stat George Costin a fost arestat pentru 29 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat pentru problemele revoluționarilor a fost audiat luni după amiază de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, biroul teritorial Pitești, referitor la unele acuzații de luare de mită.

UPDATE, 29 februarie: George Costin a fost arestat

George Costin, împreună cu doi lideri ai Asociaţiei „Decembrie 1989 Metrou”, Mihai Bolocan şi Serafim Cotenescu, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile de magistraţii Tribunalului Argeş. Decizia poate fi atacată cu recurs.

Costin este cercetat pentru infracţiunile de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine de bani sau de foloase necuvenite, în formă continuată, spălare a banilor şi constituire a unui grup infracţional organizat.

UPDATE 28 februarie: În așteptarea mandatului de arestare

George Costin, fost secretar de stat la Secretariatul de stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 și președinte al Asociației Decembrie 1989 Metrou România este cercetat de procurorii DNA Pitești pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine de bani sau de foloase necuvenite, în formă continuată, spălare a banilor, în formă continuată şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Alături de acesta mai sunt cercetați doi membri ai aceleiași asociații. Este vorba de Mihai Bolocan, acuzat de infracţiunile de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine de bani sau de foloase necuvenite, în formă continuată, spălare a banilor, în formă continuată şi constituire a unui grup infracţional organizat și Serafim Cotenescu, cercetat pentru infracţiunile de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine de bani sau de foloase necuvenite, în formă continuată şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Procurorii au adunat probe conform cărora, în perioada 2009 – 2011 cei trei au organizat un grup infracţional organizat care viza obţinerea de beneficii financiare. În acea perioadă, persoanele care dețineau certificate de revoluționar în baza Legii nr.42/1990 au formulat cereri pentru preschimbarea acestui act şi pentru obţinerea adeverinţei în baza căreia urmau să beneficieze de indemnizaţiile conferite de Legea nr.341/2004.

“În calitate de preşedinte al Asociației Decembrie 1989 Metrou România, inculpatul Costin George şi-a exercitat influenţa şi autoritatea asupra persoanelor îndreptăţite să preschimbe certificatele de revoluţionar, pentru a obţine pentru sine ori pentru altul sume de bani şi foloase necuvenite. Astfel, inculpatul Costin George, în calitatea sa de preşedinte al asociaţiei, le-a impus membrilor să facă demersurile de preschimbare numai prin asociaţie şi nu în nume personal, prin Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, avertizându-i că, în caz contrar, vor fi excluşi din asociaţie. În acest fel, persoanele îndreptăţite să beneficieze de indemnizaţii au fost determinate să încheie contracte de reprezentare prin care erau obligate, după obţinerea drepturilor legale, să plătească asociaţiei anumite sume de bani şi anume: 12.000 lei şi 5 % din suma totală încasată sau 15% din suma totală încasată cu titlu de indemnizaţie reparatorie începând cu anul 2004. În baza contractelor de reprezentare s-a constatat că a fost obţinută suma totală de 9.453.390 lei, din care 2.470.000 lei, au fost viraţi în conturile personale ale inculpatului Costin George”, se precizează în comunicatul emis de DNA.

Pentru a justifica proveniența banilor, au fost încheiate 54 de contracte de împrumut fictive, semnate de George Costin, prin care mai mulți membri revoluționari ar fi fost împrumutați cu suma totală de 5.500.000 de lei. Clauzele din contractile de împrumut nu corespundeau cu realitate pentru că majoritatea beneficiarilor împrumutului primiseră déjà drepturile de revoluționar, conform Legii nr. 341/2004. Printre beneficiarii contractelor de împrumut se numără persoane din conducerea asociației, precum Mihai Bolocan.

George Costin a fost reținut luni, 27 februarie, de procurorii DNA Pitești pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat Tribunalului Argeș, în cursul zilei de marți, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

27 februarie George Costin, audiat la sediul DNA Pitești

În același timp a avut loc și o percheziție la sediul Asociației Revoluționarilor din Câmpulung, de unde au fost ridicate mai multe documente.
George Costin este cercetat după ce la sediul Asociației “Decembrie 1989 Metrou” din București a fost găsită o sumă de bani pe care acesta ar fi primit-o ca mită.

În urma audierilor, procurorii DNA au decis să-l rețină pe secretarul de stat pentru 24 de ore, acesta fiind condus în arestul Inspectoratului de Poliție Argeș. La ieșire din sediul Dna Pitești, George Costin nu a făcut nici declarație.

Potrivit deputatului Nicolae Mircovici, secretar în Comisia parlamentară a Revoluționarilor din 1989,George Costin va fi demis din postul de secretar de stat, urmând ca mâine să fie numit un nou secretar de stat.

La ieșirea din sediul DNA, George Costin nu a făcut nicio declarație. El a fost scos din sediul DNA cu cătușe la mâini și a fost urcat într-o dubă, pentru a fi dus în arestul IPJ Argeș.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite