Piteşti: Sebastian Iosif - Pictor de aur mondial, la 17 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cinci ani a intrat într-un cerc de pictură, iar la şapte obţinea deja primul premiu: o medalie de aur în Polonia. În timp, Sebi i-a învăţat chiar şi pe americani să picteze.

Sebastian (Sebi, cum îi spun apropiaţii) este un tânăr de 17 ani care este foarte hotărât pentru vârsta lui.

Încă de pe când era la grădiniţă a început să picteze şi a ştiut că aceasta este menirea lui: să dea viaţă pe pânză şi să-i impresioneze pe oameni cu darul său.

„La început desenam pe absolut orice, mă jucam aşa cu creionul. Părinţii m-au văzut şi, atunci când aveam cinci ani, adică în 1998, m-au adus la doamna profesoară Elena Stoica la cercul de pictură „Cromo”, din Albeşti”, îşi aminteşte el.

Atunci când ceilalţi copii de vârsta lui de abia făceau cunoştinţă cu lumea înconjurătoare, cu cifrele şi cu literele, micul Sebi se familiariza la cercul de pictură cu pensulele şi acuarelele şi învăţa să spună, pe foaia de desen, propriile poveşti, rezultate ale imaginaţiei sale inocente.

„M-a ajutat enorm de mult să fiu la acest cerc. Practic, mi-a deschis posibilităţi foarte frumoase în viaţă. Altfel, ce puteam face acolo, în satul natal Corbeni?”, spune băiatul.

Aur în Polonia
Şi, cum pasiunea şi dragostea pentru ceea ce faci sunt cheile care deschid lacătele spre un viitor strălucit, lui Sebi Iosif nu i-a luat mult până să ţină în mână primele roade ale  muncii sale, adică o medalie de aur la un concurs internaţional de pictură, desfăşurat în Polonia.

„Aveam şapte ani când am luat primul premiu din viaţa mea. O medalie de aur în Polonia. Tema era <<Casa mea din viitor>>, iar eu am pictat familia mea, fiecare cu câte o ocupaţie inventată de mine, doar eu o aveam pe cea reală, lucram la un şevalet. Cred că i-a impresionat imaginaţia mea, modul de exprimare, ideile, cum am îmbinat culorile. Am câştigat medalia de aur, acuarele şi materiale. Am fost foarte încântat”, îşi aminteşte Sebi.

Polonia a fost prima ţară, însă nu ultima în care Sebastian Iosif a cules laurii unor concursuri importante. Au urmat SUA, Franţa, Portugalia, Italia, Japonia sau Slovenia. De la fiecare în parte s-a întors cu medalii de aur, argint sau bronz şi diplome de participare.

I-a învăţat pe americani să picteze
Sebi a avut ocazia, prin intermediul cercului de pictură „Culoare şi vis” (fostul Cromo) coordonat de profesoara Elena Stoica, să meargă de şase ori în S.U.A, în schimburi de experienţă. Practic, îi învăţa pe americanii cu vârste între 7 şi 17 ani să picteze.

„Stăteam acolo câte trei săptămâni. În primele două îi învăţam pe copiii respectivi să picteze, iar în ultima săptămână  vizitam diverse locuri. Din punctul meu de vedere, noi, românii suntem mult mai talentaţi, prindem mai repede. M-am simţit bine să-i învăţ, chiar dacă unii erau şi mai mari ca mine”, spune tânărul pictor.

În ţară, Sebastian îşi aminteşte că a obţinut locul trei la un concurs de pictură organizat de Poşta Română.

Vrea să se facă arhitect
Chiar dacă este în clasa a XI-a, la Liceul de Artă Dinu Lipatti din Piteşti, Sebi se pregăteşte încă de pe acum pentru admiterea la facultate. Ştie că vrea să devină student la Arhitectură, în Bucureşti, şi munceşte cu mult drag pentru asta.

„Am început deja pregătirile cu un arhitect. Îmi place această meserie şi aş face-o cu mare drag. Nu m-am gândit să plec în străinătate. Cred că şi în România te poţi dezvolta profesional. Fiecare are o şansă în viaţă”, spune micul artist.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite