Scandal pe banii de reabilitare termică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locatarii blocului 72B din Trivale au rămas şi fără bani şi cu apartamentele neizolate. Blocul lor  nu se numără printre cele care vor intra în programul  de reabilitare termică iar oamenii îşi cer înapoi banii pe care i-au dat pentru constituirea celor 20 de procente pe care le avea de suportat asociaţia la anvelopartea imobilului, bani care au rămas blocaţi în fondul de reparaţii.

La început suna bine! Statul dădea 50% pentru reabilitarea termică, Primăria 30% iar diferenţa de 20% urma să fie plătită de  locatari. Blocul 72B din Trivale se afla, la inceputul acestui an, primul pe lista celor 10 imobile care urmau să intre în programul de reabilitare termică. În vară, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului  informa primăria Piteşti că i-au fost alocate, în cadrul programului , doar  600.000 de lei, fonduri ce nu permit execuţia  lucrărilor decât pentru două blocuri. Pentru că se ştiau în fruntea listei,  locatarii blocului72 B din Trivale  nici nu –şi imaginau că  nu vor fi prinşi în program mai ales că reuşiseră să strângă 34.000  de lei.  Dar, surpriză! Municipalitatea  a anunţat că  cele două blocuri ce vor fi reabilitate sunt  L1 din cartierul Exerciţiu şi B3 din  Prundu. “ A fost analizată situaţuia economică a blocurilor  şi documentaţia tehnică şi pe baza acestora au fost alese cele două blocuri ce vor fi reabilitate.”a explicat Dan Teodorescu, directorul executiv al Direcţiei  de dezvoltare locală din cadrul Primăriei Piteşti.

 Oamenii şi-au luat gândul de la anveloparea cu sprijin de la stat şi cei mai mulţi îşi cer, acum, înapoi banii pe care i-au dat ca avans.

“ Prefer să-mi fac singur izolarea, pe cont propriu,  sau să mi  scadă banii pe care i-am dat din datorii. Am 18 milioane restanţe la întreţinere  şi vine iarna , cheltuielile cresc, restanţele se vor aduna iar eu am şi aşa o am o situaţie destul de grea. Sunt pensionar iar banii nu se-ajung.” explică Ion Ciobotea care a dat  pentru reabilitare 962 de lei şi care a cerut aministraţiei blocului fie returnarea banilor, fie compensarea cu o parte din datoriile pe care le are. N-a primit nici una , nici alta. În situaţia sa  sunt zeci de familii din acelaşi bloc. Oamenii se plâng că banii pe care i-au dat pentru reabilitare stau în bancă şi fac dobândă în timp ce lor li se calculeză penalităţi de întârziere pentru sumele datorate la întreţinere.

Partea proastă este că banii s-au constituit într-un fond de reparaţii care, conform Legii 230/2007, nu se poate restitui, şi rămân la dispoziţia asociaţiei atâta timp cât comitetul executiv nu decide altceva. 

“Deocamdată nu s-a luat nicio decizie cu privire la aceşti bani şi nu putem restitui sumele pe care oamenii le-au plătit. Urmează să se întrunească Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari şi atunci vom vedea ce vom face.” exlplică  Iulian  Chelu, actualul administrator al blocului.

Sunt şi câţiva locatari care vor să-şi vadă blocul reabilitat cu orice chip. Printre ei se numără şi fostul administrator, Trifan Chiriţă.

 “E păcat pentru că s-au stâns 34.000 de lei şi cu ceea ce mai reprezenta fondul de rulment se fac vreo 60.000. Izolarea se poate face şi cu o firmă specializată dar era mai bine prin programul de reabilitare pentru că în aceeaşi bani intrau şi subsolul şi terasa, pe când, altfel,  nu te alegi decât cu  izolarea termică a pereţilor exterior. Ni s-a făcut o nedreptate prin faptul că nu am fost prinşi în acest program, mai ales că eram primii pe listă”, explică fostul administrator, susţinut şi de Conducerea Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari şi Locatari din Argeş.
 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite