Scandal: Jumătate dintre angajaţii Universităţii dau înapoi primele de vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rectoratul Universităţii din Piteşti
Rectoratul Universităţii din Piteşti

În jur de 450 de angajaţi ai Universităţii din Piteşti sunt siliţi să dea bani înapoi instituţiei. Fiecare angajat al instituţiei care nu era anul trecut membru de sindicat are de returnat câte 1.500 de lei, bani primiţi sub formă de primă de vacanţă în vara lui 2009.

Pentru că prima de vacanţă care, de altfel, era prevăzută în Contractul Colectiv de Muncă, nu a fost plătită de către universitate angajaţilor săi, Sindicatul Liber al Universităţii din Piteşti (SLUP) a mers în instanţă pentru a cere plata acestor drepturi care ar fi trebuit acordate în vara anului 2008.

Uite prima, nu e prima

Membrii Sindicatului Liber al Universităţii din Piteşti au primit în instanţă dreptul la prima de vacanţă. Cunatumul acestei prime era de 1.000 de lei brut.

„Conform contractului colectiv, ar fi trebuit să ne dea aceşti bani în vara 2008. Nu i-au dat, noi am acţionat în instanţă şi am câştigat, în vara 2009, iar conducerea instituţiei a decis să dea aceşti bani tutror angajaţilor, nu doar celor membri de sindicat. Noi i-am anunţat că nu este legal să dea la toată lumea. Apoi a venit Curtea de Conturi şi a dispus ca banii să fie returnaţi, deci oamenii trebuie să dea sumele înapoi, plus penalităţi“, spune Mircea Bărbuceanu, vicelider al SLUP.

Nu vor să dea banii înapoi

Angajaţii universităţii nu sunt încă lămuriţi şi nu ştiu dacă vor fi obligaţi să dea banii înapoi, sau, pur şi simplu nu concep că aşa ceva se poate întâmpla, mai ales că banii nu şi i-au dat singuri şi nu văd niciun motiv pentru care să plătească şi penalităţi la sumele respective.

„Nu ştim exact cum se va proceda, dar am înţeles că trebuie să dăm înapoi vreo 1.500-1.700 de lei pentru nişte prime de vacanţă pe care nu le-am acordat singuri. Dacă a fost greşeala lor, de ce să plătim noi“, spune Remus Cârstea, unul dintre angajaţii Universităţii din Piteşti.

Doar sindicaliştii puteau lua prima

Numărul dosarului la care angajaţii care vor da banii înapoi sunt trecuţi este 2996/1009/2010 şi poate fi consultat pe site/ul Tribunalului Argeş. În acest dosar va mai fi o înfăţişare la 24 noiembrie 2010.

„Dacă a venit din partea Curţii de Conturi ca banii să fie daţi înapoi, aşa se va întâmpla. Cei care erau în sindicat în 2009  şi au fost prinşi în hotărârea judecătorească prin care s-a dispus plata acelor prime de vacanţă sunt acoperiţi legal şi nu returnează niciun ban. Cei care nu erau membri de sindicat atunci vor returna banii şi vor plăti şi penalităţi la ei“, spune Mircea Bărbuceanu, vicelider la SLUP. 

„Nu ştim exact ce se va întâmpla. Va trebui să discut şi eu cu jurista instiuţiei şi să adun toate datele pentru a vă putea prezenta exact situaţia“, a declarat Georgeta Orestia Olteanu, purtătorul de cuvânt al Universităţii din Piteşti. 

În situaţia de a da banii înapoi se află în jur de 450 de angajaţi ai instituţiei, care au primit primele de vacanţă aferete anului 2008 în vara anului trecut.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite