Sărbătoarea Recoltei la Piteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fructe şi legume proaspete, şezători şi demonstraţii de îndemânare din partea meşterilor populari. Aşa vor sărbători argeşenii venirea toamnei care le-a adus recolte bogate.

Toamna se numără bobocii. Aşa spune o veche zicală din bătrâni care se păstrează până în ziua de azi. Argeşenii nu au uitat tradiţia şi păstrează în continuare sărbătoarea recoltei, mulţumind pentru roadele bogate pe care le-au cules în această toamnă. În acest sfârşit de săptămână şezătoarea se va aşeza la Jupiter City, acolo unde, până mâine seară, se sărbătoreşte cea de-a treia ediţie a “Festivalului Vinului şi al Tradiţiilor de Toamnă”.

Meşteri populari din toată ţara îşi vor prezenta rodul muncii lor şi vor dezvălui curioşilor tainele meseriei lor. Icoane, ceramic, obiecte din piele, costume populare, sculpture din lemn, ceramică şi vase decorative vor fi expuse în cadrul manifestării, vizitatorii putând să le achiziţioneze contra cost. La festival vor fi aduse şi cele mai aspectuoase şi gustoase roade de anul acesta: fructe proaspete, legume delicioase şi vin pe săturate.

“Târgul se va desfăşura sub forma unei tabere de creaţie interactive, în cadrul căruia meşterii populari vor avea ocazia să dezvăluie o parte dintre secretele meşteşugarilor vechi, în timp ce ansamblurile folclorice vor crea atmosfera specifică unei sărbători a recoltei de odinioară”, a declarat Cristina Fota, director de marketing la Jupiter City.

Şi comercianţii din piaţa en-gross de pe strada Depozitelor, nr. 7 vor sărbători Festivalul Recoltei. Petrecerea la care veţi găsi din belşug legume, fructe şi cereale din recolta de anul acesta va fi stropită cu must proaspăt şi dulce. Alături de piteşteni vor petrece şi ansambluri folclorice, dar şi interpreţi de renume ai muzicii populare româneşti, precum Cristina Turcu Preda şi Valentin Grigorescu.

Cele mai bune murături alese la Mioveni

Gospodinele din Mioveni s-au întrecut ieri la un concurs inedit. Juriul a avut o misiune dificilă, membrii fiind nevoiţă să aleagă cea mai bună zacuscă, cele mai bune murături, cea mai bună dulceaţă şi cel mai bun gem. Fiecare bucătăreasă a preparat cu trudă bunătăţile şi a decorat cât mai frumos borcanele, acoperite cu celofan sau capace colorate şi etichetate. Gogoşari umpluţi cu conopidă, puşi la murat în oţet, borcanele de zacuscă tradiţională, dulceaţa de cireşe, vişine, dar şi gemul de prune au fost doar câteva din delicatesele aromate şi bine condimentate din care juriul a degustat.

Alegerea a fost cu atât mai dificilă cu cât toate preparatele au fost delicioase. Juriul a ales însă câştigătoare toare zacusca cu peşte a Marianei Onilă. Eleonora Popescu a fost desemnată gospodina care a realizat cele mai bune murături, borcanul său cu castraveciori muraţi fiind decoraţi cu morcovi decupaţi în formă de brăduţi sau coloana infinitului.

Dulceaţa de prune preparată de Rodica Tudor şi cea de fructe de soc preparată de Eleonora Popescu a stârnit admiraţia juriului care le-a desemnat pe cele două bucătărese câştigătoare. Premiul special a fost obţinut de un bărbat, Mircea Ţuţea, de 64 de ani, care a pregătit patru bolcane de dulceaţă din 6000 de petale de trandafir.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite