Salariile argeșenilor, în ușoară creștere. Vezi ce bani au încasat în plus bugetarii și angajații de la privat!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariile nete ale românilor au crescut, per total, în luna martie cu 71 de lei, față de februarie. Veniturile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (5075 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (838 lei).

Datele furnizate de Direcția Județeană de Statistică (DJS) Argeș arată că salariile au înregistrat o ușoară creștere în luna martie, față de februarie. Astfel, câștigul salarial mediu brut a fost de 2126 de lei, în creștere cu 98 de lei față de luna precedentă. Câștigul salarial mediu net a fost și el de 1543 de lei în martie, cu 71 de lei mai mult ca în februarie. Datele sunt la nivel național.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (5075 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (838 lei).

De ce au crescut salariile

Specialiștii explică de unde vin aceste fluctuații ale salariilor în timpul unui an.

"În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an", explică reprezentanții DJS Argeș.

Cele mai semnificative creşteri ale salariului mediu net s-au înregistrat în următoarele sectoare:

- cu 38,0% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice;

- între 15,0% şi 19,0% în fabricarea altor produse din minerale nemetalice, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale);

- între 10,0% şi 14,0% în fabricarea băuturilor, fabricarea produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apă, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, telecomunicaţii;

- între 7,0% şi 10,0% în captarea, tratarea si distribuţia apei, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie.

Cele mai semnificative scăderi ale salariului mediu net s-au înregistrat în prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei;fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite) şi activităţi de editare, între 2,0% şi 4,0%.

Evoluția salariilor în sectorul bugetar

În ceea ce privește sectorul bugetar, s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna februarie, după cum urmează:

- învăţământ (3,1%) – ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice;

- sănătate şi asistenţă socială (1,5%) - ca urmare a plăţii drepturilor salariale cuvenite salariaţilor din unele unităţi din domeniul asistenţei sociale care s-au confruntat în lunile anterioare cu dificultăţi financiare;

- administraţie publică (0,3%) - ca urmare a acordării de sume pentru diferite sporuri ori a plăţii concediilor de odihnă.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite