Rromii din Malu Vânăt riscă să rămână pe drumuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jale mare în comunitatea de rromi din satul Malu Vânăt, comuna Merișani. Cele peste 20 de familii care trăiesc acolo au primit somație din partea autorităților ca în termen de 5 zile, să-și părăsească  locuințele, construite pe izlazul de la marginea localitații, pentru că ulterior să fie demolate.

Pe 20 aprilie, cei aproximativ 100 de rudari primeau o veste șoc din partea autorițăților locale. Aceștia sunt nevoiți să-și ia copiii în brațe și să plece unde văd cu ochii, pentru că, pe hârtia respectivă nu este trecută vreo locație unde s-ar  putea duce. Disperați, oamenii au cerut ajutorul Asociației Partener pentru Tine (APT) care încearcă acum să-i ajute să nu-și piardă casele, sau, dacă demolările vor fi făcute, rudarii să aibă unde să se mute. “Situația rromilor este veche de peste două decenii. În tot acest timp nu a fost inițiată nicio măsură de a sprijini respectiva categorie, iar autoritățile locale nu au oferit nicio alternativă administrativă, în așa fel încât acești cetățeni să intre în legalitate. În acest context de toleranță tacită, demolarea caselor de rudari din Malu Vânăt este o măsură inumană, pripită și nedreaptă”, spune Sorina Bunescu, membru APT.

“Am trei copii  și nu am unde să mă duc”


Ioana trăiește într-o cămăruță la marginea satului. Are 3 copii mici pe care îi întreține din alocațiile de la stat. “Soțul încearcă și el să mai  aducă un ban în casă și muncește cu ziua la români. “Dacă ne vor da afară din casă eu nu știu ce o să facem. Nu avem unde să mergem cu trei copii, și în niciun caz nu ne gândim să-i lăsăm prin vreun centru de plasament”, povestește femeia. Gheorghe State a primit și el somația că trebuie să-și părăsească locuința din lemn cu două camere. Nici nu vrea să audă de așa ceva și este extrem de supărat pe autoritățile locale. “Primarul nu și-a tinut promisiunea că ne va ajuta, declară numai minciuni, ne ține de atâta timp fără acte, bem apă industrială, nu avem iluminat stradal. Nu avem decât pământul ăsta! Primarul ne-a promis în campanie ca ne face acte, ne-a dat 2 mici si altele si nu ne-a rezolvat nimic. Noi suntem ai nimanui, nu traim in Romania. Nu se deplaseaza în teren sa vada cum traim..." , povestește revoltat Gheorghe. 

Autoritățile locale au legea de partea lor

Contactat telefonic, primarul localității Merișani, Mihai Dumitrescu, ne-a spus că nu-și dorește altceva decât ca rromii să intre în legalitate. “Toate casele sunt construite fără autorizație pe izlazul comunal. Acum, cetățenii majoritari nu-și pot paște vitele acolo unde au tot dreptul. Și rromii sunt tot ai noștri și încercăm să-i facem să înțeleagă că nu pot locui acolo la infinit. Eu am cerut fonduri ca să le construim case cu acte în regulă, deja avem gata 5 construcții și urmează să mai facem altele, dar deocamdată nu avem bani. Nu știu daca demolările vor fi făcute pe 20 mai, încercăm să mai găsim soluții”, ne-a primarul din Merisani. Rămâne de văzut dacă autoritățile se vor ține de promisiune.




Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite