Risc de avalansa de gradul 3 in masivul Fagaraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După incidentele de ieri, când cinci turişti au fost surprinşi de avalanşă, Salvamont Argeş atrage din nou atenţia asupra riscului de avalanşă din Făgăraş

          Nivelul de risc de avalanşă in muntii Fagaras la peste 1800 de metri (zona de climat subpolar) este de gradul 3, risc insemnat. În zona Balea Lac - Refugiul Cota 2000, stratul de zăpadă are 102 cm, din care 10 cm zapada viscolita, pulver. Cu toate acestea, in anumite zone, vântul a creat depozite de acumulare, unde, punctual, riscul este mai mare decât cel general afişat. Sub altitudinea de 1800 de metri, riscul de avalansa este de gradul 2, fiind prezent in special pe acumularile din valcelele abrupte, dar trebuie avut in vedere ca vantul a viscolit zapada, depozitand-o si in zonele joase, unde, punctual, riscul este mai mare. Având în vedere condiţiile date, traseul principal de creastă, precum şi toate traseele turistice care acced în creasta masivului Făgăraş, indiferent de altitudine, sunt închise. Raman deschise doar traseele de pe muchiile secundare sudice, din masivul Iezer-Papusa si Piatra Craiului, dar fara depasirea altitudinii de 1500 de metri si fara a se iesi in golul alpin. Nu exista pericol de avalansa in masivul Ghitu si  pana la altitudinea de 1700 de metri in masivul Leaota.

Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care îşi vor petrece sejurul în zone apropiate de golul alpin, este să nu incerce să urce in zonele nerecomandate şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă, sau la 0SALVAMONT.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite