„Respectaţi salariaţii!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acesta a fost îndemnul sindicaliştilor de la Arpechim pentru conducere. Un nou protest i-a scos ieri pe angajaţii Arpechim în faţa pavilionului administrativ. Aceştia şi-au strigat nemulţumirile referitoare la nerespectarea contractului colectiv de muncă.

Nici nu a trecut o lună de la protestul membrilor sindicatului Rafinorul din cadrul Arpechim Piteşti, că a venit rândul celor de la Sindicatul Unirea să-şi spună nemulţumirile cu voce tare. Aproximativ 300 de angajaţi ai Diviziei Petrochimice nu s-au speriat de ploaia de afară, s-au înarmat cu umbrele şi pancarte şi au ieşit în faţa pavilionului administrativ.


Nemulţumiţi că Oltchim vrea să le modifice contractul colectiv de muncă conform celui pe care l-au semnat angajaţii de la Vâlcea şi astfel vor pierde anumite venituri, angajaţii petrochimiei au decis să recurgă din nou la protest.


Conducerea Oltchim, huiduită de protestatari

„Vrem să muncim!”, „Respect pentru salariaţi!”, „Jos mafia!”, „Vrem salarii decente!”, „Respectaţi salariaţii! Nu muncim la moşie!”, „Respectaţi contractul colectiv de muncă!” scria pe pancartele pe care angajaţii le-au afişat în timpul mitingului. Acţiunea de protest a durat o oră, de la 15.00 la 16.00, timp în care muncitorii au huiduit conducerea Oltchim.


„Au început să ne ia din drepturile pentru care muncim. Prima de vacanţă şi alte sporuri. Nu ne bagă nimeni în seamă”,a spus Sorin Cioc.
„Când am negociat cu OMV Petrom, am negociat să ne preia pe un contract şi au fost trecute anumite clauze în protocolul respectiv pe care Olchim acum le-a încălcat”, spunea nemulţumit Nicolae Piscanu, angajat la Arpechim.


Primele de vacanţă au fost reduse

Sindicaliştii nu sunt de acord cu contractul colectiv de muncă impus de Oltchim, pentru că acesta le diminuează, per total, veniturile cu aproape 50%. Unii dintre ei nu vor mai beneficia de laptele, apa minerală sau masa la cantină, acordate pentru mediul poluat la care se expun, în timp ce alţii s-au trezit cu sporurile şi prima de vacanţă reduse.


“Ne-am trezit că ne modifică acest contract colectiv de muncă şi fiecare angajat încasează mai puţini bani. Spre exemplu, numai la prima de vacanţă pierdem fiecare câte 2000 de lei. Dacă voiau să schimbe ceva, trebuia semnat un act adiţional la vechiul contract sau un contract nou“, este de părere Marian Dumitru, liderul sindical.


Contractul colectiv al angajaţilor de la Arpechim este valabil până în 2014 şi în el se specifică faptul că o clauză poate fi modificată doar prin negociere, iar o dată semnat trebuie respectat până  când expiră. Oltchim încearcă însă să-i convingă pe angajaţii piteşteni că nu pot beneficia de alte drepturi în plus faţă de cei de la Vâlcea.


 Mitingul va fi urmat şi de o acţiune în instanţă după ce ieri, sindicaliştii au primit tabelele în care au semnat că sunt de acord cu darea în judecată a societăţii Oltchim.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite