Piteşti: Mihai Receanu, meşţerul motocicletelor istorice
0
Mihai Receanu este cel mai tânăr om din ţară care a recondiţionat o motocicletă istorică. Provenit dintr-o familie de ingineri pricepuţi, Mihai a moştenit pasiunea lor pentru ştiinţă. Este inventiv, ambiţios şi priceput şi poate fi déjà considera un model pentru oricine.
Mihai este cel mai tânăr recondiţionator de motociclete istorice din ţară şi unul dintre cei mai pricepuţi tineri inventatori din Piteşti.
Dragostea pentru motociclete, trăstură de familie
Părinţii lui Mihai sunt ingineri talentaţi, iar copilul lor le-a moştenit abilităţile. Şi dragostea pentru motocicletele şi maşinile vechi. Tatăl său, Cristian Receanu este şi el îndrăgostit de “bijuteriile” vechi, pe două roţi şi a preşuta şi el această pasiune de la tatăl său.
„Într-o zi mă uitam la curse de motociclete cu tata şi el mi-a spus: Aveam şi eu o motocicletă!” Tatăl meu a moştenit iubirea pentru motociclete de la vărul său şi de la bunicul”.
După ce tatăl săi i-a spus lui Mihai, pe atunci un copil de numai 10 ani, despre motocicleta din 1961, băiatul a vrut să o vadă. Avea motorul scos şi era păstrată în subsolul casei unchiului său.
"Când mi-a spus despre motocicletă, imediat am vrut să o văd şi eu. M-a luat şi am mers la unchiul meu, care este vecin cu noi. Motocicleta se afla, dezansamblată, la el în subsol, iar motorul era pus în pod.”, îşi aminteşte Mihai cum a descoperit „bijuteria” de motocicletă, model CZ de 175cm cubi, fabricat în 1961.
Dragoste la prima vedere
Imediat ce a văzut “bijuteria” pe două roţi, Mihai Receanu s-a îndrăgostit de ea şi primul său gând a fost să o readucă la viaţă. A curăţat-o, i-a reparat motorul şi apoi a început să caute cele câteva piese care nu erau originale: un far, stopul de pe spate şi kilometrajul.
„Când am găsit-o la subsol, m-am apucat să o şi curăţ. Mai târziu i-am reparat motorul, cu ajutorul cărţii tehnice, sub îndrumarea tatălui meu . Nu aveam la el farul din faţă original şi nici kilometrajul. Le-am căutat pe net şi le-am cumpărat cu un milion de la cineva din Iaşi”, spune Mihai. Cu multă muncă şi pasiune, Mihai a reuşit să aducă la viaţă motocicleta istorică. Ulterior, aceasta a fost expusă, în această vară, la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti, în cadrul unei expeoziţii.
„Mi-am dorit să aduc acest model istoric cât mai aproape de original. Trebuie să-i mai schimb şi stopul de pe spate şi este gata”, adaugă tânărul. Vara aceasta, motocicleta recondiţionată de el a fost expusă la Muzeul Naţional de Istorie alături de alte piese asemănătoare din toată ţara.
Îşi recondiţionează o “broscuţă”
Când a fost admis la liceu, în vara acestui an, tatăl lui Mihai s-a oferit să-I facă băiatului un cadou. Mihai îşi dorea o “broscuţă” Beatle, pe care să o recondiţioneze, să o înscrie şi, mai apoi, când va avea vârsta majoratului, să o şi conducă. Cristian receanu, tatăl lui Mihai i-a cumpărat un Wolkswagen din 1966, fără motor, pe care a dat 2000 de lei. Fiul său s-a şi apucat de treabă pentru că are mult de lucru dacă vrea să-şi vadă maşina gata de drum până împlineşte 18 ani.
„Tata mi-a făcut-o cadou. A costat 2000 de lei, nu are motor şi este un Wolkswagen Beatle din 1966 . Partea bună este că şasiul se desprinde total de caroserie. Deja am desfăcut-o”, spune Mihai, plin de entuziasm.
Este mândria profesorilor de la Palat
Mihai îşi petrece majoritatea timpului liber lucrând. Este în clasa a IX-a la unul dintre liceele de elită din oraş şi îşi face timp şi pentru pasiunile sale. De la cinci ani merge la Cercul de Modelism şi Robotică din cadrul palaturlui Copiilor din Piteşti, unde este îndrumat de profesorul Dan Slăvilă. Mihai şi colegii lui de la Cerc au obţinut şi anul acesta premiul întâi, în Franţa, la Concursul Tinerilor Inventatori „Lepine”.
„Toţi sunt copii buni şi sunt mândru de ei. Anul acesta, copiii de la acest cerc au fost cei mai buni la Concursul Tinerilor Inventatori, derulat la Montes, în Franţa, cu lucrarea “Sursă elecrică cu apă de mare”.
Şi anul trecut, tot copiii noştri au luat premiul cel mare.”, spune profesorul Dan Slăvilă. Desigur că Mihai este un motiv de mândrie atât pentru profesorii lui îndrumători, cât şi pentru părinţi. El, însă, este un băiat cât se poate de modest.
“ Mihail este un pasionat de tehnologie şi comunică foarte bine în franceză şi engleză. Are cunoştinţe solide de fizică şi matematică şi este ingenios. Este un băiat foarte modest şi se integrează foarte bine în orice grup.”, spune profesorul Dan Slăvilă despre elevul său.
Ce-i place:
Ştiinţa, motocicletel şi maşinile vechi. La TV mă uit la emisiuni care au legătură cu pasiunea mea.
Ce nu-i place:
Minciuna şi bârfa. Nu-mi plac oamenii care mint şi care vorbesc de rău. Încerc să nu îi iau în seamă şi să îi evit.
Întrebări şi răspunsuri
Ai un atelier al tău unde să lucrezi?
Acum aproximativ cinci ani, am început să strâng câte o cheie, câte o piesă şi să-mi fac un atelier al meu, la subsolul casei unchiului meu, care este vecin cu familia mea.
Intenţionezi să conduci motocicleta pe care ai recondiţionat-o?
Mi-aş dori, dar nu pot pentru că nu mai am actele de la ea şi nu o mai pot înscrie. În schimb, voi conduce “broscuţa” Beetle la recondiţionarea căreia lucrez acum.
Profil
Născut: 13 mai 1994, Piteşti
Stduii: Elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional “Zinca Golescu” din Piteşti
Experineţă: De la 5 ani face parte din Cercul de Modelism şi Robotică din cadru palatului Copiilor-Piteşti şi recondiţionează motociclete şi maşini vechi de aproape cinci ani.