Reabilitarea cinematografului „Modern” bate pasul pe loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi în urmă cu o lună directorul România Film anunţa că singurul cinematograf de stat din Piteşti se va moderniza, până acum nu s-au găsit bani pentru acest proiect îndrăzneţ.


În urmă cu 20 de ani locuitorii Piteştiului mergeau cel puţin o dată pe lună la cinematograf. Era locul preferat de întâlnire al îndrăgostiţilor şi al iubitorilor de cultură. Cele mai frumoase filme româneşti au fost proiectate pe ecranul din pânză albă al celor patru cinematografe din Piteşti.

Cândva o atracţie pentru piteştenii de toate vârstele, pragul Cinematografului “Modern”, singurul din Piteşti rămas în patrimoniul public, abia mai este trecut acum de 10 cinefili pe zi. Prin sala care odată era plină până la refuz mai trec acum doar nostalgicii care vor să-şi amintească de vremurile vechi. Ceilalţi iubitori de filme s-au adaptat imediat la noua tehnologie şi preferă acum sălile multiplex, digitalizate în care pot urmări filmele de acţiune tridimensionale, crescându-le astfel adrenalina.
   
Cu rădăcinile bine înfipte în tradiţiile culturale vechi, administratorul Cinematografului “Modern” iubeşte în continuare cinema-ul de modă veche, cu filme bune şi public civilizat.

“Consider că oraşul care n-are un cinematograf degeaba se numeşte oraş. Cinematografele nu sunt alea din mall-uri, din spaţiile comerciale. Clădirea Cinematografului Modern a fost construită în 1906 şi găzduia, la subsol trezoreria oraşului, la parter teatru-cinema şi la etaj Banca Populară Argeş.Proiecţii de film au început să ruleze în 1951, iar în 1968-1969 a fost modernizat pentru prima dată cinematograful. Am mai schimbat dotările de atunci până în prezent”, spune Constantin Curelea, administratorul cinematografului.

Cele mai recente achiziţii au fost făcute în anul 2007, când au fost schimbate ecranul, scaunele şi sistemul audio, în prezent sala fiind dotată cu un sistem dolbi. Grupurile sanitare au fost refăcute şi ele în totalitate în anul 2006.  

7-15 spectatori mai vin la Cinema “Modern”
Deşi sala este în condiţii bune, prea puţini piteşteni se mai încumetă să vizioneze un film aici. Toţi preferă cinematografele digitalizate. “Cinematograful e un spaţiu cultural.Cultura nu a fost niciodată rentabilă. Câteodată vin 7-10-15 spectatori, depinde de film. Reuşim să acoperim costurile de rulare”, spune administratorul.

Directorul general al Regiei Autonome de Distribuţie a Filmelor anunţa în urmă cu o lună că Cinematograful “Modern” va face pasul următor spre era digitalizării şi va trece printr-un amplu proces de modernizare, urmând exemplul altor cinematografe publice din ţară.

Reabilitarea constă în transformarea holului de la intrare într-o cafenea selectă, schimbarea scaunelor, a sistemului audio-video, care va permite rularea firmelor 2D şi 3D, a premierelor cinematografice, va găzdui spectacole de stand-up comedy, dotarea cu instalaţie de climatizare. Cinematograful îşi va schimba chiar şi numele, din “Modern” urmând a fi botezat cu numele marelui actor de origine piteşteană Sebastian Papaiani.

Nu sunt bani pentru reabilitare

Deşi a trecut o lună de când s-a făcut anunţul că cinematograful va fi modernizat, lucrările nu au început încă. Motivul? Nu se ştie cine va oferi banii necesari acestui proiect îndrăzneţ.

„Avem în plan modernizarea cinematografului, dar mai sunt unele probleme legislative de rezolvat.Cinematograful se află în patrimoniul public şi nu s-a stabilit încă cine va suporta finanţarea proiectului – Ministerul Culturii, Ministerul Finanţelor sau RADEF. Noi nu avem prins în buget acest proiect, probabil lucrările vor începe din toamnă sau spre sfârşitul anului, la o rectificare bugetară sau după stabilirea bugetului de anul viitor. Mai avem şi alte priorităţi, acţiuni deosebite”, ne-a declarat Elena Incrăsnatu, director adjunct RADEF.

Piteştenii vor avea, deci, de aşteptat până când vor putea savura un film şi o cafea la Cinema Sebastian Papaiani. 



Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite