Piteşti: Reabilitarea termică a blocurilor, un proiect fără niciun rezultat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Reabilitarea termică a blocurilor, un proiect fără niciun rezultat
Piteşti: Reabilitarea termică a blocurilor, un proiect fără niciun rezultat

Peste 30 de asociaţii de proprietari din Piteşti încă mai aşteaptă să fie incluse în programul naţional de reabilitare termică. Cele 10 blocuri care déjà au fost înscrise în program, nu au primit finanţare.


În acest an, pentru cele zece blocuri incluse în program, municipalitatea a alocat 3,4 milioane de lei, dar partea care ar fi trebuit să vină de la guvern(50% din valoarea lucrărilor) se lasă aşteptată.


Bilanţ 2009: doar 10 blocuri vor fi rehabilitate
Iniţial, era vorba despre 11 blocuri acceptate în program, dar una dfintre asociaţii s-a retras.

“Nu pot să vă spun cu exactitate care asociaţie s-a retras, dar ce ştiu este că nu s-a retras definitive, ci doar că unuii dintre proprietari mai au unele nelămuriri”, spune viceprimarul Cornel Ionică.

Cele 11 blocuri norocoase, care, până la urmă, vor eneficia de programul de reabilitare în anul 2009 sunt : B3 din Prundu, D24 din cartierul Exerciţiu, L1 din Războieni, L2 din Războieni, blocul 18 bis din Trivale, B1 din Găvana III, D37 din Trivale, M1A din Găvana, P3 din Eremia Grigorescu, T1 din Negru Vodă, 72B din Trivale.


Poate la anul…
În Piteşti, alte 70 de asociaţii sunt în plin proces de evaluare pentru a se înscrie în acest program. Important este însă, ca lucărirle, la cele 10 blocuri care déjà au fost incluse în program, să înceapă cât mai repede pentru a putea fi terminate în timp util.

“Banii de la bugetul local sunt pregătiţi, totul este stabilit, trebuie să mai vină şi partea de la Guvern pentru a putea da drumul la primul calup de lucrări.”, declară viceprimarul Cornel Ionică. Cât priveşte dosarele celor 70 de asociaţii care acum se află în evaluare, aceştia cu siguranţă nu vor primi finanţarea anul acesta, pentru că minicipalitatea a anunţat déjà că anul acesta nu se vor mai aloca fonduri de la bugetul local pentru reabilitări termice.


Legislaţie încâlcită
Mulţi dintre administratorii asociaţiilor de proprietar s-au lovit de legislaţia încâlcită atunci când au vrut să se înscrie în acest program.

“Aceste programe legislative au fost făcute special pentru a nu putea fi aplicate. Cei care sunt puşi să dea legile, nu sunt în stare să le scrie. În primul rând, O.G. 18/2008 spune că este obligatoriu să reabilitezi termic blocul, dar îţi cere acordul în proporţie de 100% al proprietarilor, ceea ce este extreme de dificil. Şi dacă unul nu vrea să semneze? Ce se întâmplă atunci? Nimeni nu m-a lăumurit până acum,” spune Florea Popescu, administratorul Asociaţiei de proprietar PIF din Piteşti. 

 O altă greşeală din legislaţie este, consideră administratorul, nespecificare grosimii polistirenului care trebuie aplicat pe clădire.

“Am depus adresă la primărie pentru a-mi lămuri şi această problemă, şi mi-au răspuns că se stabileşte de către auditorul energetic, fără să îmi spună cine este acest auditor energetic”, adaugă Florea Popescu. În plus, pentru a-I convinge pe oameni să fie cu toţii de acord cu înscrierea în acest proiect, trebuie, mai întâi, să le spui când vor începe ele,, când vor veni banii şi când vor fi terminate.

 “Eu mă duc la primar şi îl întreb când ne vin banii de la stat şi el îmi spune …în septembrie. După cum merg acum lucrurile, ar trebui să în întreb şi în ce an. În aceste condiţii, ce îi spun eu omului, când el a dat banii şi vede că lucrările nu încep?”, spune administratorul.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite