Răzvan Suma, violoncelistul din Orchestra Filarmonicii Piteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răzvan Suma face parte din orchestra Filarmonicii din Pitești de un an și a început să „prindă rădăcini” aici. „Încep să prind rădăcini la Piteşti şi îmi place pentru că începem să punem bazele unei orchestre de valoare şi sperăm să o facem cât mai profesionist.”, spune Răzvan.



Muzica i-a fost ca o a doua limbă
Răzvan Suma s-a apucat de muzică la vârsta de 6 ani, provenind dintr-o familie de muzicieni. Tcomai de aceea simte că trebuie  să consolideze tradiţia muzicală în familie.

„Studiez muzica de la şase ani. Desigur că la acea vârstă nu făceam decât să ascult sfaturile profesorilor şi părinţilor. Pasiunea a venit mai târziu.”, explică Răzvan. Pentru el, această artă a fost ca o a doua limbă maternă, a crescut cu ea şi se exprimă prin ea.

„Muzica este pentru mine ca un alt limbaj, pe care am început să-l deprind de la o vârstă fragedă. Este un mod de exprima şi o mare pasiune”, declară artistul.


 Peste 500 de concerte şi recitalui în întreaga lume
Până acum, Răzvan Suma a susţinut peste 500 de concerte şi recitaluri în turneele din Europa, America de Nord, America de Sud, Africa şi Asia. A câştigat premii în concursuri de mare prestigiu internaţional, precum „Giovanni Battista Viotti” (Italia), „Markneukirchen” (Germania), „Chişinău” (Republica Moldova) sau „Villa de Llanes” (Spania).

Desigur că Răzvan a realizat şi o serie de înregistrări aparte, spre exemplu cele cinci CD-uri pentru Fonoteca de Aur a Societăţii Române de Radio şi a avut numeroase transmisiuni în direct la posturi de radio şi televiziune din ţară şi străinătate(„RAI” Torino, „MDR” Leipzig, „TVR” România, „Acasă” TV,  Radio Berlin, Radio Macao, Radio Sofia, Radio Bucureşti, Radio Euskadi).  A studiat în cadrul programului „Artist Diploma” la Longy School of Music – Cambridge, la clasa profesorului Terry King, după care şi-a îmbogăţit studiile alături de maeştrii Marin Cazacu, Arto Noras, Miklos Pereny, Radu Aldulescu, Aurel Niculescu, Mirel Ianovici, Herre-Jan Stegenga, Frans Helmerson. Răzvan consideră însă că succesul cel mai important din cariera sa este reprezentat de concertul susţinul la Festivalul „George Enescu” de anul acesta, unde Romanian Piano Trio a interpretat „Triplu concert” de Ludwig van Beethoven.

„Cred că această participare la festivalul „George Enescu” a fost cel mai mare succes al meu de până acum. Cel puţin aşa îl percep eu. Am cântat lături de Alecandru Tomescu şi Horia Mihail sub bageta cunoscutului dirijor Maxim Alexandrovich Vengerov.”, spune Răzvan.
 Muzica e totul
Răzvan se bucură de viaţă şi prin muzica pe care o cântă. Este unul dintre oamenii care au talentul, consecvenţa şi şansa de a face o muncă ce reprezintă şi o mare pasiune. „Pentru mine muzica e totul. Într-o viaţă întreagă aduni milioane de ore stat în faţa unui intrument. Muzica fără pasiune nu trebuie făcută.”, spune Răzvan. Este însă convins că, deşi nu se imaginează altfel decât muzician, ar fi putut umra şi o altă carieră în viaţă, dar numai cu condiţia consecvenţei în acel domeniu. „O carieră nu se construieşte doar pe talent şi pe multă muncă, ci şi pe consecvenţă. Dacă aş fi stăruit să fac alteva cu siguranţă că aş fi reuşit indiferent de domeniu”, încheie Răzvan. 


Născut: Cluj Napoca, 7 mai 1977
Studii: Liceul de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Universitatea de Muzică din Bucureşti, masterand la secţiunea violoncel, la aceeaşi universitate din București
Experiență: Concertează de la 11 ani. Este angajat al Filarmonicii din Pitești de un an, profesor asociat la Universitatea de Muzică din București și a predat şi la Facultatea de Muzică din Brașov.
Stare civilă: căsătorit cu Analia Selis


Ce-i place:
Îmi place să trăiesc. Meseria este un mod de a trăi frumos viața. Meseria face parte din viața frumoasă pe care o am. Îmi place sportul, în special skiul şi fotbalul. Îmi place foarte mult să gătesc. Sunt un bucătar pasionat. Fac progrese în acest sens, am un cerc de prieteni cu care gătesc.
Ce nu-i place
Nu-mi place Ipocrizia unora, pesimismul și tristețea altora. Faptul că unii oameni nu știu să se bucure de viață. Oamenii nu ar trebui să se enerveze din cauza unor lucruri minore. Desigur că tristețea este justificată atunci când se întâmplă tragedii.


Întrebări şi răspunsuri:
Ce anume te-a făcut să alegi o carieră muzicală?
Fac parte dintr-o familie de muzicieni. La şase ani am început muzica. Pasiunea se formează în timp. La acea vârstă, un copil abia începe să înţeleagă lumea şi să înveţe diverse limbaje. Muzica a fost un limbaj în plus. La acea vreme nu puteam face mai mult decât să urmez sfatul profesorilor şi al părinţilor.
Care sunt compizitorii preferaţi?
Pot spune că îmi place tot ceea ce cânt. Sunt pasionat de Haydn. Cred că cea mai frumoasă muzică din lume a fost scrisă de Franz  Schubert. Îmi placeLudwic van Beethoven şi Robert Schumann în egală măsură.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite