Războiul politic între Prefectură și CJ lasă elevii fără “Primul Ghiozdan”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, programul “Primul Ghiozdan” va fi  blocat, iar șansele ca puștii de clasa I să-l mai prindă la deschiderea anului școlar sunt aproape nule.

Prefectul de Argeș, Gheorghe Davidescu a înștiințat ieri după-amiază Consiliul Județean că va contesta în instanță hotărârea CJ de acordare a “Primul Ghiozdan” tuturor celor 5700 de elevi de clasa I, la începere noului an școlar. Astăzi (miercuri), reprezentantul Guvernului în teritoriu va cere Tribunalui Argeș suspendarea Hotărârii Consiliului Local.

“Nu intră în atributul Consiliului Județean desfășurarea unor astfel de acțiuni. Acestea se fac de către autoritatea centrală, prin Ministerul Învățământului, sau de către autoritățile locale. Apoi, nu poți să nu ții cont de faptul că Ministerul alocă 2400 de ghiozdane pentru copiii care chiar au nevoie de ele. Guvernul face reforma pentru cei care au probleme. Nu poți să dai ghozdan și celui sărman șui celui bogat. Poate că cel din urmă s-ar simți jignit, nu?! Miercuri voi cere Tribunalului, suspensarea hotărârii, după care care procedurile se vor bloca.”, a declarat, marți, pentru Adevărul, Gheorghe Davidescu, prefectul județului Argeș, deși inspectorul general Gabriel Bratu se grăbise, tot marți să i-o ia înainte anunțând că procedurile de derulare a programului primul ghozdan ar fi fost  deja blocate.
Bratu a subliniat că Ministerul Educaţiei a alocat încă din 2008 bani pentru programul de ajutorare al elevilor cu posibilităţi reduse şi că  nu vede rostul unui proiect asemănător, cu tentă politică.

„Consiliul Judeţean a motivat că a hotărât să distribuie rechizite gratuit ca să prevină abandonul şcolar. Din cifrele noastre, nu există abandon şcolar la clasa întâi, ci la trecerea din clasa a opta într-a noua. Aşadar, formularea e una greşită, se alocă bani pentru ceva ce nu există, este netemeinic şi ilegal.”, a declarat șeful ISJ Argeș.

 Nicolescu: ”E foarte legal ce facem!”

Pe de altă parte, Constantin Nicolescu vine cu argumente care susțin că  hotărârea Consiliului Județean Argeș este legală, precizând că acțiunea prefectului este doar o mișcare marca PDL.

“Primul Ghiozdan nu este o invenția a CJ Argeș. La Cluj , programul se aplică de trei ani. De ce acolo, sau la Constanța este legal iar la noi e ilegal?! Orice lucru se face în afara celor care se află la putere înseamnă că e în neregulă!(…)_.  Nu dorim  prin acest program decât să oferim un ajutor familiilor ai cărotr copii pleacă la școală. Dumnealor ori trăiesc în altă țară ori nu vor să înțeleagă lucrurile reale!“, a declarat Constantin Nicolescu.

Cert este că, din 31 august, prefectul va bloca procedura de derularea a programului Primul Ghiozdan iar o contestație nu se rezolvă de pe azi pe mâine. Indiferent ce va hotărî instanța, șansele ca o deciziae să fie luată până la începerea școlii sunt aproape zero. Cu dreptatea în buzunar sau nu, Consiliul Județean nu prea mai are șanse să distribuie ghiozdanele cu rechizite până pe 12 septembrie. Iar după, s-ar putea ca puștii de clasa I să nu mai aibă nevoie de ele!

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite