Piteşti: UPDATE: La Dacia, salarii mai mari cu 10% doar pentru angajaţii cu performanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muncitorii de la Dacia sunt nemulţumiţi că şefii lor vor primi salarii mai mari. Din acest  motiv, Sindicatul Automobile Dacia (SAD) a propus către administraţia uzinei majorarea cu 10% a salariilor pentru toate categoriile de angajaţi, pornind de la muncitori şi până la manageri.

UPDATE: ORA 17.02

În urma comisiei paritare de astăzi, SAD şi administraţia companiei nu au ajuns la un numitor comun. În timp ce sindicaliştii vor mărirea tuturor salariilor cu 10%, conducerea uzinei e dispusă să acorde majorări doar pentru acei angajaţi care s-au remarcat prin rezultate bune la locul de muncă.

„Administraţia a propus recompensarea celor mai performanţi salariaţi, din toate categoriile profesionale: operatori, TESA şi manageri. Am dorit această recompensare să se facă prin creşteri salariale individuale, în cadrul unui buget foarte limitat, obţinut în ciuda crizei economice. Această măsură este unică în peisajul economic actual din România”, se arată într-un comunicat emis de Uzina Dacia, la solicitarea Adevărul de Seară. 

Sindicaliştii spun însă că nu sunt de acord cu această decizie, o nouă rundă de negocieri fiind programată pentru 15 septembrie.

“Părţile au convenit  la o nouă rundă de discuţii, în data de 15 septembrie. Nu vom mai face presiuni până la acea dată, deci nu se va mai opri lucrul în secţii, dar nu renunţăm la ideea măririi cu 10% a fondului de salarii ”, ne-a spus Ion Iordache, vicepreşedintele Sindicatului Automobile Dacia.

UPDATE: 20 iulie, ora 12.43 - Sindicaliştii propun majorarea salariilor cu 10% pentru toţi angajaţii Dacia

Liderii sindicali de la Dacia se întâlnesc în aceste momente într-o comisie paritară pentru a se pune de acord în privinţa măsurilor care vor fi luate în continuare. Ei propun majorarea cu 10% a salariilor pentru toate categoriile de angajaţi: manageri, ingineri, tehnicieni, şefi de atelier, şefi de UEL, muncitori şi funcţionari. Adunarea are loc după ce ieri, două sute de angajaţi de la Secţia Presaj au oprit lucrul pentru o oră în semn de protest faţă de decizia conducerii uzinei de a mări doar lefele managerilor. Vom reveni!

UPDATE: ora 13.00 - Prime şi bonusuri la Dacia

În luna februarie a acestui an Sindicatul Automobile Dacia şi administraţia SC Automobile Dacia  au ajuns la un consens privind salarizarea. Astfel, tuturor angajaţilor li s-au mărit salariile cu 300 de lei, plătibili în două tranşe: prima, de 220 de lei, de la 1 ianuarie, iar cea de-a doua, în valoare de 80 de lei, de la 1 aprilie. În plus, angajaţii Dacia mai beneficiază şi de alte bonusuri la salariu. În luna martie au primit o primă de 300 de lei, în  mai le-au mai intrat pe carduri 700 de lei pentru participarea la profit, iar în luna septembrie, cu prilejul zilei constructorului de automobile, angajaţii vor mai primi o primă de 300 de lei.

Ora 11.00

În această dimineaţă, muncitorii secţiei Presaj au întrerupt lucrul timp de o oră, între 8.00 şi 9.00. Angajaţii s-au întâlnit cu Sindicatul Automobile Dacia pentru a discuta despre principalele lor nemulţumiri.

Motivul întâlnirii a fost acela că muncitorii se simt discriminaţi de noua măsură luată de conducerea uzinei, şi anume aceea de a li se majora salariile angajaţilor din cadrul Departamentului de Management.

„Nu ni se pare deloc normală această decizie. Şi noi muncim, nu numai ei, de ce să li se mărească decât lor salariile? Am înţeles că ar vrea ca şefii să ajungă la un salariu minim de 5000 de lei. E normal să aibă salarii mai mari ca noi, dar nu e normală discriminarea care se face” ne-a spus un angajat de la secţia Presaj.

Protestul continuă
Ion Iordache, viceliderul Sindicatului Automobile Dacia a declarat pentru Adevărul de Seară că această întâlnire s-a desfăşurat în termeni legali şi a fost anunţată către conducerea uzinei cu 48 de ore înainte.

“Normal că s-a întrerupt lucrul, pentru că nu puteam discuta cu oamenii în timp ce ei munceau. E întemeiată nemulţumirea salariaţilor, atât timp cât negocierea contractului colectiv de muncă s-a făcut la începutul anului şi nu prevedea nicio majorare individuală pentru acest sector”, a spus vicepreşedintele Sindicatului Automobile Dacia.

Mâine, toţi liderii de organizaţii sindicale din cadrul Uzinei se vor întâlni şi vor discuta pe marginea acestor nemulţumiri ale angajaţilor, în cadrul unei comisii. După şedinţă, în următoarele zile vor urma întâlniri cu angajaţii Dacia din toate secţiile, ceea ce înseamnă că se va întrerupe lucrul, pe rând, în toată uzina.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite