Protejaţi-vă corect!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ochelarii de soare cumpăraţi de la tarabe vă fac mai mult rau decât bine. Oftalmologii Spitalului Judeţean Argeş recomandă cumpărarea  ochelarilor de soare doar  de la magazinele de optică medicală.

În zona centrală a Piteştiului, găseşti, la tot pasul ochelari de soare.  Cmercianţii te asigură că sunt de calitate şi te invită să probezi o pereche. N-au nicio etichetă, arată  aproape la fel ca cei din reviste dar , de fapt, în cele mai multe cazuri, lentilele sunt doar un plastic sau cel mult o sticlă colorată.  De protecţie solară  nici nu poate fi vorba.  Şi au şi succes. Comercianţii spun că afacerea le merge bine.

”Acum, vara, se vând ca pâinea caldă. Lumea vine să ia de la noi că sunt mai ieftini decât la magazin. Sunt de calitate, din Uniunea Europeană1”, ne sigură Mariana, vânzătoare la unul din standurile din centru.  N-are  expuse decât vreo 50 de perechi de ochelari.  Fiecare are lipit un abţipild cu însemele CE. Suficient pentru  majoritatea  celor care aleg o pereche de ochelari doar pe pe criteriul estetic.

    “La tarabe sunt mai accesibili ca preţ.  Recunosc, mă interesează mai mult modelul decât  calitatea. Bineînţeles , mă uit în primul rând să nu pară kitsch  dar, în generasta am căutat  o pereche cu lentilele mov, ca să-i asortez la o jachetă nouă.”, spune  Alina Cojocaru, studentă
 
Decât proşti, mai bine fără  

Expunerea neprotejată la soare sau falsa protecţie pe care o oferă o pereche de ochelari  aşa - zişi de soare, pot  duce cu timpul ,  la opacifierea cristalinulu ,  radiaţiile UVA şi UVB favorizând  apariţia cataractei.

“Nu recomand în niciun caz ochelarii de soare cumpăraţi  de la colţ de stradă pentru că nu asigură protecţie solară  Radiaţiile solare produc la nivelul fundului de ochi, leziuni ireversibile. Singurele locuri de unde avem garanţia că primim ceea ce avem nevoie sunt  magazinele de optică medicală  cate re au aparte specializate care indică , pe loc, în faţa clientului, gradul de protecţie solară. Fiecare optează pentru protecţia dorită însă, evident, cea mai bună protrcţie este cea 100% .”,  explică dr Marion Martin, medic primar oftalmolog, Spitalul Judeţean Argeş.

 Mai ales copiii au nevoie de protecţie

 Medicii spun că cei mici au mai multă nevoie de protecţie solară decât adulţii pentru că, în cazul lor, cristalinul este mai transparent iar leziunile pot apărea mult mai uşor şi recomandă pirtarea ochelarilor cu protecţoie solară de la 3-4 anişori, chira mai devreme.  Şi, atenţie  la sutele de perechi colorate, cu  forme care mai decare mai  haiose, expuse pe standurile de  pe Strada Mare  sau din pieţe, care spun medicii, nu le oferă micuţilor , în niciun caz, protecţia de care au nevoie.

 Preţuri

 La standurile din zona centrală,  o pereche de ochelari de soare costă între 10 şi 25 de lei. În hipermarketuri, unde ocghelarii   de soare  sunt îsoţiţi de o etichetă autentică, preţurile pot ajunge pănă la 40-45 de lei. La magazinele  de optică medicală o pereche  de ochelari cu protecţie solarără  garantată porneşte de la 100 de lei şi poate ajunge până la 1000 de lei şi chiar mai mult, în funcţie, nu de lentilă, ci de ramă.

“ O pereche de lentile cu protecţie solară costă în jur de 700 de lei. Asta însemnă că fără 1000 de lei nu găseşti ochelari de soare  buni. Diterenţa în plus e dată de rame  care , în cazul celor “”de fiţe’ ,Armani, Versace, Prada, D&G, Diesel, Police,etc,’, potate creşte foarte mult.



Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite