Piteşti: Profesorul Mihai Tuiu, de 30 de ani în Palatul Copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Profesorul Mihai Tuiu, de 30 de ani în Palatul Copiilor
Piteşti: Profesorul Mihai Tuiu, de 30 de ani în Palatul Copiilor

Nu mulţi profesori se pot lăuda cu o activitate atât de îndelungată, susţinută în aceeaşi insitituţie. Profesorul Mihai Tuiu a venit la Palatul Copiilor din Piteşti în anul 1980. De atunci, acolo a şi rămas.

Şi-a făcut meseria cu pasiune şi a ştiut foarte bine să răspundă dorinelor şi hobby-urilor copiilor care veneau la Palat, fie la cercul de creaţie literară, fie la cel de mass media. A învăţat lucruri noi şi a ştiut să fie mereu în pas cu vremurile.


Profesorul autodidact
Profesorul Mihai Tuiu este unul dintre cei mai vechi angajaţi ai Palatului Copiilor din Piteşti, având aproape 30 de ani de când activează în această instituţie.

Deşi se pregătise în facultate să devină profesor de română, la Palat a făcut lucruri care îmbinau cunoştinţele sale de filologie cu pasiunile copiilor şi cu abilităţile practice. Multe dintre  lucruruiel e care trebuia să le facă la Palat i-au fost, la început, străine, dar a avut răbdare şi le-a învăţat pe toate, inclusiv cunoştinţe serioase de informatică.

„Îmi amintesc că atunci când am fost profesor la Pârvu Roşu, aveam cel mai modern cabinet de română. Mai apoi, când am venit, am început să realizeze toate panourile pe care le vedeţi prin instituţie, am învăţat calculator şi multe altele. Am fost un autodidact şi mi-a plăcut să ştiu şi să învăţ.”, spune profesorul Mihai Tuiu.


A ales un învăţământ altfel
Într-o instituţie axată pe învăţarea prin practică, acolo unde se oferă posibilitatea instruirii gratuite în domenii precum muzică, teatru, robitică, dans, creaţie literară, mass-media copiii vin mult mai relaxaţi. Pentru că nu se află sub presiunea notelor, a calificativelor şi pentru că se pot juca mai mult, copiii care aleg să vină la Palat interacionează altfel cu profesorii şi cu ceilalţi elevi de vârsta lor.

 „Acesta este marele avantaj: aici ai posibilitatea de a interacţiona mult mai bine cu copilul. Aici am avut posibilitatea de a închega colective de copii şi profesori, iar elevii chiar învaţă lucruri care le sunt realmente utile în viaţă. În plus, aici e vorba de activităţi ludice prin intermediul cărorra copii învaţă”, spune profesorul. Mihai Tuiu a fost încântat de persepectiva unei activităţi didactice care se bazează şi pe propunerile copiilor.

„Am avut posibililatea de a face şi ceea ce îi place copilului. Şi ei vin cu propuneri cu privire la ce ar trebui să facem la un cerc şi chiar se pun în practică aceste propuneri.”, declară profesorul Mihai Tuiu.

 Profil
Născut: 24 noiembrie 1944, Piteşti
Studii: Facultatea de Filologie, Piteşti, promoţia 1968
Experienţă: Din 1968 şi până în prezent este profesor, iar din 1980 activează în Palatul copiilor” din Piteşti
Stare civilă: căsătorit, o fată şi o nepoată


Ce-i place:
Activităţile migăloase(să facă hărţi, pliante). Tot ce are legătură cu media scrisă. „Am şi o colaborare cu Teatrul „Alexandru Davila” din Piteşti, pe probleme de decor şi costume.


Ce nu-i place:
„Nu-mi place să lucrez cu oameni nepricepuţi şi care nu-şi fac treaba. Nu-mi place instabiitatea din învăţământ. Un profesor vine, stă un an şi pleacă. Nu pune pasiune în ceea ce face.”


Două întrebări:
Ce sfat le-aţi da tinerilor profesori care vin să activeze în Palat?
Le-aş spune să vină numai dacă simt atracţie pentru hobby-urile copiilor. Dacă vor dor să vină un an şi apoi să plece, fără să le placă ceea ce au de căut aici, mai bine să-şi caute altceva.


De ce aţi rămas atâta timp în aceasă instituţie?
Am rămas pentru că aici am putut să lucrez cu elevii pe activităţi altfel decât cele de la şcoală. Aici am avut ocazia de a îmbina foarte bine practicul cu teoreticul. Am rămas pentru că m-a pasionat.


 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite