Producţia Dacia Duster periclitată de un şantaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un angajat a ameninţat conducerea Uzinei că va trimite concurenţei informaţii preţioase despre Duster. În schimbul tăcerii bărbatul a cerut 20.000 de lei sau o maşină complet echipată. Şefii i-au făcut jocul, dar i-au anunţat şi pe poliţiştii de la Crimă Organizată.

Şantaj, bani, informaţii preţioase şi percheziţii au fost ingredientele ale unei poveşti desprinse parcă din filmele de acţiune. Întâmplarea a avut loc la Uzina Dacia, protagonistul fiind un tânăr de 28 de ani care a vrut să facă rost de o sumă de bani în scurt timp, fără să muncească.


Gheorghe Mateiuc, de 28 de ani, a mers la Uzina Dacia pentru a se angaja acolo ca muncitor. Nu se ştie cum a reuşit să intre în posesia unui stick de memorie pe care erau salvate informaţii secrete despre conceptul Dacia Duster şi felul în care este realizată maşina.


A vrut un Duster în schimbul informaţiilor
Ajuns acasă, tânărul a constatat cu uimire că informaţiile ar putea costa o avere şi vrând să facă rost de bani fără să muncească, a început să ameninţe conducerea Uzinei că va trimite datele companiilor concurente. În schimbul tăcerii, şantajistul a cerut 20.000 de lei sau un Duster complet echipat.


Şefii au intrat în joc şi i-au promis bărbatului că îi vor onora cererea, însă au pus mâna pe telefon şi au anunţat procurorii DIICOT.


„S-a procedat cu aceeaşi modalitate, a şantajului. Deci, practic obţinerea unor câştiguri material ilicite”, a declarat Codruţ Olaru, procurorul şef DIICOT. 


Cercetat în libertate

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au efectuat şi o percheziţie la domiciliul tânărului. În calculatorul acestuia au fost găsite mai multe e-mailuri pe care bărbatul de trimisese companiilor constructoare de maşini concurente pentru a le convinge să cumpere planurile Dusterului, pe care le deţinea în mod ilegal. Acesta făcuse şi copii după fişierele stocate pe stick. Tânărul a fost trimis în judecată şi riscă să ajungă în spatele gratiilor.


„Acesta este cercetat în stare de libertate. A confirmat învinuirea şi a declarat că a trimis un mesaj de pe adresa sa de e-mail la Automobile Dacia pentru a le explica că a găsit un memory stick pe care erau date cu privire la procesul de fabricare Dacia Duster. Iniţial, a solicitat în schimbul predării acestor informaţii un autoturism Dacia Duster full options, iar ulterior o sumă de bani, ameninţând că în caz contrat o să trimită fişierele unor firme concurente. La percheziţie, a fost găsit memory stick-ul, iar în laptop erau stocate copii după fişiere”, a declarat procurorul Nadina Spânu, şefa Biroului de Informare şi relaţii publice din cadrul DIICOT.


Dosarul în care Gheorghe Mateiuc este trimis în judecată a fost înaintat către Judecătoria Piteşti. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă între 6 luni şi 5 ani pentru şantaj şi între 3 şi 12 ani pentru transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic.


Oficialii Dacia nu au vrut să comenteze aceasta întâmplare. “Preferăm să nu facem nicio precizare pentru că este un dosar în curs”, a declarat Anca Oreviceanu, Director Comunicare Dacia.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite