UPDATE Primăriile argeşene, repetente la online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

75 de primării din 102 nu au un site oficial,  după cum cere legea. Primăriile au fost obligate ca până pe 8 aprilie să-şi posteze bugetul pe pagina virtuală. Cum trei sferturi dintre cele argeşene nu au site, riscă o amendă între 1000 şi 2500 de lei.

UPDATE 11.31, 13 aprilie

În replică la articolul nostru, Compartimentul informatic al Consiliului Judeţean Argeş menţionează că toate primăriile au site-uri proprii în portalul CJ Argeş, unde pot fi găsite toate datele de interes legate de comunele sau oraşele respective.

"Toate datele de interes din localităţile respective sunt publicate pe site-urile proprii (inclusiv bugetele), în momentul existenţei unei solicitări din partea lor. Pentru a avea domeniu propriu de forma www.nume primărie.ro este necesar: achiziţionarea unui domeniu, achiziţionarea unui server care să-l găzduiască, achiziţionare licenţe server, server web, antivirus, bază de date, achiziţionare servicii construcţie site, administrare site sau angajare firmă care să-l administreze. Credem că aceste dotări şi angajarea de personal calificat pentru administrarea site-ului, depăşesc capacităţile unei primării cu personalul şi aşa decimat de restructurările impuse, ca să nu mai vorbim de costuri", spune Nicuşor Dumitru, de la compartimentul informatic.

Tot astăzi, Direcţia Generală de Finanţe Publice Argeş ne-a anunţat că va începe controalele în rândul primăriilor.

"Vă informăm că în aceste zile DGFP Argeş efectuează acţiunea de inventariere a primăriilor care nu şi-au publicat pe site bugetele pe anul 2011, în condiţiile Legii 273/2006, privind finanţele publice locale, republicată", ne-a transmis directorul executiv al instituţiei, Nicolae Dorin Falcă.

12 aprilie

Deşi legea le obligă să-şi publice bugetele pe site-ul propriu, 75 de primării din cele 102 câte numără Argeşul nu au încă o pagină de internet. Până la 8 aprilie, administraţiile publice locale respective erau nevoite să apară oficial şi în mediul online, dar cum nu au făcut acest lucru, se vor alege cu amenzi de până la 2500 de lei, sancţiuni ce vor fi aplicate de Direcţia de Finanţe Publice Argeş în perioada următoare.

Apă sau internet?

Să fie vorba de lipsa transparenţei sau de simpla nepăsare? În era tehnologiei, dintre cele şapte oraşe din judeţul nostru, doar Ştefăneştiul nu a intrat încă în legalitate, în timp ce la ţară situaţia este critică. 74 de comune nu au un site oficial, iar edilii lor se plâng că sunt alte probleme mult mai importante decât aceasta. Este cazul primarului de la Cicăneşti, care spune că cei aproape 2500 de locuitori au nevoie de apă mai întâi şi apoi de internet.

“Nu ne-am făcut site, pentru că avem alte priorităţi, cum ar fi proiectele începute în comună. Nu avem nici apă curentă, acum încercăm să introducem. Dar cine vrea să vadă bugetul, îl invităm la gazeta din holul primăriei, dar nu prea are ce vedea că e foarte mic. În comuna noastră, cei cu acces la internet de abia pot fi număraţi pe degete, aşa că să ne amendeze”, a spus primarul Ion Ionescu.

Nici primăriile din preajma Piteştiului nu sunt mai emancipate. Astfel că Albota şi Bradu, deşi au edili care ies în evidenţă aproape zilnic în paginile ziarelor locale, sunt repetente în ceea ce priveşte promovarea în mediul online.

“Noi avem un site, dar este găzduit de Consiliul Judeţean Argeş, nu este al nostru personal. Ce să mai facă şi oamenii ăştia mai întâi? Am doi jurişti în primărie, care se ocupă de toate. Bugetul l-am publicat în ziarul nostru lunar chiar de curând, deci lumea din comună ştie ce bani avem. Dacă primesc amendă, o s-o plătesc, asta e”, ne-a spus Ion Dumitru, primarul de la Albota.

Alţii au, dar degeaba

În timp ce unii n-au deloc, alţii au decât cu numele, cum este cazul comunei Oarja. Site-ul acesteia nu are decât o singură postare, care apare automat atunci când a fost înregistrat domeniul respectiv pe platforma unde acesta este găzduit. Nici  urmă de detalii privind comuna, despre proiectele în desfăşurare sau, mai ales, de vreun buget.

În ceea ce priveşte Piteştiul, acesta are site propriu, unde puteţi găsi detalii despre evenimentele cele mai importante, hotărâri ale Consiliului Local, anunţuri de larg interes, declaraţii de avere, precum şi bugetul pe anul în curs.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite